ИНТЕРВЮ


Методи Андреев: Борисов е бил на косъм да хвърли оставка, октомври може да има предсрочни избори

66 27367 19.06.2020
Методи Андреев: Борисов е бил на косъм да хвърли оставка, октомври може да има предсрочни избори

Било е на косъм премиерът Бойко Борисов да хвърли оставка. Но депутатите от ГЕРБ са го кандърдисвали да не го прави. Защото знаят много добре, че ако това се случи, много трудно отново ще бъдат народни представители. Знаят, че ако Борисов падне за трети път от власт, партията се разпада. И нещата не се знае в каква посока ще тръгнат.


Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още разказа той за скандалите: 

 

Г-н Андреев, днес премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че не го интересуват скандалните записи и снимките, свързани с него. Смятате ли, че омаловажаването им ще накара хората да забравят за тях и всичко да се размине?


Случващото се много ми наподобява времето в началото на демокрацията, когато Петър Младенов нареди: “Танковете да дойдат”. После обясняваше, че бил казал: “Станко да дойде”. Но след това се доказа, че това е лъжа. За разлика от тогава, сега няма и грам хъс в гражданите да се противопоставят на всичко това.  Поради това Борисов е убеден, че какъвто и компромат да излезе срещу него,  това няма да го събори от власт. 


Наистина ли сме го докарали до там? 


За съжаление. Не виждам светлина в тунела. Не виждам тези компромати да са запалили искрата на недоволство в гражданското общество. Няма вълнения, протести. Именно затова днес Борисов ни каза, че скандалните разкрития за него не го интересуват. Но е хубаво да припомним на Борисов, че лъжата в политиката е до време. Рано или късно ще разберем, че на записа е лично той. 


Вие сте бил от депутат от ГЕРБ и сте общувал в премиера. Смятате ли, че той е на записа?


Личното ми мнение е, че това е Борисов. По отношение на снимките,  хората предполагам си казват, че това не може да бъде. 


Защо?


Поради една много проста причина. Колко хора са видели в едно чекмедже в спалнята над милион евро. Малко са тези хора. Снимките стресираха обществото и хората си казват: “Абе това не може да бъде!”. Дали тези снимки са истина или не, не мога да кажа. Но някъде, в някое чекмедже, в някоя каса, в някоя банкова сметка най-вероятно има и повече пари. Огромната корупция в България стана официална политика. Цялата грозота на истината за това какво представлява в момента страната разкри не друг, а Васил Божков-Черепа. 


 Някои казват, че лъже. 


Но аз съм убеден, че той казва истината, защото с нищо няма да облекчи положението си, ако лъже. Хората, които са били край него твърдят, че той е от хората, които никога не отстъпва. Освен това бил добър шахматист и винаги бил с няколко хода пред останалите. Тъй като държавата ни се превърна в мафия и управлението ни е мафиотско, нормално е такива затворени организации, каквото е българското управление, да бъдат разкривани от хора, били съдружници с ръководителите на България, т. е. с хора от мафиотския кръг. В  такъв кръг е бил и самият Божков. 


Ако хората не реагират на шокиращата за управляващите информация, ще има ли изобщо някакъв резултат?


Смятам, че ще избие на някъде. Сигналите на Божков, както и появилите се компромати в публичното пространство са начало на една  много сериозна атака срещу личността на Борисов като премиер. И винаги съм си задавал въпрос кой има ресурс това да го направи. А ресурс обикновено имат тези хора, които са били близо до Борисов.  Явно е, че в един момент те са били заедно с него. Искам да подчертая-изключвам Цветан Цветанов. Не е правилно гербаджиите да го сочат с пръст само защото в момента им е противник. 


Откъде тогава си мислите, че идват атаките?


От онзи, другият кръг на премиера, за който ние почти нищо не знам или само сме чували в жълтите издания. 


Борисов обаче винаги е твърдял, че няма приятели. 


Но има хора, с които играе карти. И да кажем, че компроматите са дело на някой, с който той много пъти е играл карти. При всички случаи това са хора с много информация и с много пари. И нещо друго ми прави впечатление - нашият министър-председател днес се хвали, че видите ли някой му завиждал, затова го атакували. Може би БСП му завижда, защото на тях им се иска те да разпределят порциите, а не той. 


Може и ДПС да му завиждат?


Може, но те няма защо. ДПС получава много повече, отколкото иска. Аз лично съм чувал Бойко Борисов да казва, че трябва да си плаща десятъка към ДПС. Тази партия управлява ситуацията, защото е обхванала всички силови структури и част от съдебната власт в лицето на прокуратурата. ДПС е господаря на положението. 


По-скоро казва, че му завиждат, защото имал успехи. 


Много хубаво, но нека да ги видим кои са те. Ще строим АЕЦ “Белене”. Но не казват, че стратегическият инвеститор ще е “Росатом”, защото е автор на проекта. Ако една фирма построи къща и покани друга фирма да й сложи ел. инсталация, това не значи, че тя е построила къщата. Основната фирма е руската. Другите ще доставят някакви съоръжения и т. н. Проблемът на този проект е, че той е изцяло в полза на Русия и на путинската политика. Затова Борисов излиза като един от най-сериозните лобисти на руския държавен интерес в България. Другият проект-как може да се хвалиш, че ще строиш атомна централа по технология от 90-те години?! Не ли безумие да даваш 20 млрд. лева за стара технология. Ако ще се прави нещо, нека да е с модерна технология.  В Германия започнаха да взривяват атомни централи, а ние ще строим. 


Бойко Борисов спомена с гордост “Балкански поток”. 


За мен той е “Банкянски поток”, защото за него най-много настояваше Борисов, който е от Банкя. Но забележете, че по него ще върви руски газ. 90 процента от тръбата е запазена за “Газпром” Е, сега какво, ние правим бизнеса на “Газпром” ли? Това ли е диверсификация по Борисовски? Хвали се, че бил строил и интерконектора в Гърция. Защо не го попитат колко време Борисов го строи? Десет години! Този интерконектор трябваше десетки милиарда кубически метра газ да е минало по него. Кое от това е за хвалба и за какво да му завиждаме на Бойко Борисов? 


Познавате голяма част от гербаджиите, които онзи ден на брифинга стояха до и зад Борисов. Как ви ви се сториха? 


Като мушмули. 


Да не би от страх, че  ако лидерската партия се разтури, те ще паднат от “коня”?


Защото тези хора са загубили реалната представа как се живее в една цивилизована държава. Те са свикнали да им казват какво и как да правят. В замяна на това те  се грижат за тях и техните присъдружни интереси. Те са наясно, че тяхната личност е без значение. За тях личността на Борисов е всичко. Фактът е,  Цвета Караянчева преглътна тази обида и лично съм много разочарован от нея. Това не е онази Цвета, която действително спореше с Борисов по много въпроси. Тя много добре знае, че това го е казал Борисов и че това е неговия език. От тези хора не може да се очаква нищо хубаво. Те могат да бъдат само едно - придатъци на пултовете за гласуване  в НС. И Борисов е прав - те не мислят с главите си.  Ще ви кажа, било е на косъм той да хвърли оставка. Но депутатите от ГЕРБ са го кандърдисвали да не хвърля оставка. Защото знаят много добре, че ако това се случи, много трудно отново ще бъдат народни представители. Знаят, че Борисов пада за трети път от власт, а  партията се разпада. И нещата не се знае в каква посока ще тръгнат. 


Очаквате ли да продължат компроматите срещу управлението и Борисов? 


Поне по линия на Васил Божков нещата ще продължат. Рано или късно някоя много сериозна чужда служба ще го вземе за защитен свидетел. Мафиотските образувания по света винаги са били издавани отвътре. Това, което знае Божков за прехода и корупцията у нас, ние не сме и сънували. Той казва: “Аз давах пари!”. И никоя прокуратура няма право да откаже да разследва тази информация. Нещата ще продължат, ще ескалират и нищо чудно октомври месец да има предсрочни избори. Има такива сигнали. И нещо искам да попитам. Бойко Борисов е научил един много хубав урок от своя патрон Тодор Живков. Имаше един филм “Човек от народа”. Живков ходеше с каскет и беше сред хората. Той трябваше да е беден. Бойко знае, че трябва да изглежда беден, за да минава за народен. Преди да стане главен секретар на МВР, Борисов е бил в един от най-доходоносните бизнеси-охранителния. В този бранш не влизаха случайни хора-това бяха хора от близките обкръжения на тогавашните групировки-СИК, ВИС и т. н. Много хора коментираха за връзките на Борисов със СИК. Някои  даже го поднасят, че е държал халатите на Маджо, Маргините и т. н. Казват, че имало дори такива снимки, но аз не съм ги виждал. Неговата история може да се види -  в колко фирми, с различни босове, той е участвал. Та питам - този човек, когато влезе в политиката, обяви ли по-солидно състояние? Много е добре да се види дали в първата декларация, която е попълнил Борисов, има отбелязана сериозна сума? Може снимките с парите в чекмедже да не са истински. Но те дразнят много Борисов, който иска да бъде възприеман като народен човек. Сега, обаче съмнението се загнездва - ако няма пари в това чекмедже, то може те да са в друго, на друго място, в друга каса, по друга сметка и т. н. През годините Борисов е бил или сериозен бизнесмен или на сериозна държавна длъжност. Би би било много интересно, ако се установи, че един сериозен бизнесмен като Борисов, е  влязъл  в политиката беден като църковна мишка.

 

Интервю на Катя Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама