НОВИНИ


Спецпрокуратурата не може да отключи телефона на Пламен Узунов

11 5844 01.07.2020
Спецпрокуратурата не може да отключи телефона на Пламен Узунов
Пламен Узунов

Три мобилни устройства, ползвани от секретаря на президента Пламен Узунов, е приобщила прокуратурата като веществени доказателства по досъдебно производство за търговия с влияние. На мобилните телефони са назначени и изготвени експертни справки, съобщават от спецпрокуратурата.


При изследването на един от телефоните е установен регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи.


При втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19 юни 2020 г. от Узунов, е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.


Изследван е и трети мобилен телефон, предаден доброволно. В хода на изследването са били извършени няколко опита с различни кабели и зарядни устройства, за да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен, но неуспешно. Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част.


Установено е още, че са правени опити да бъдат сменени части. Вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и той е бил включен. Пламен Узунов е предоставил код за отключване на устройството, който обаче е бил неверен. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.


Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател при СО-СП, за да предостави правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони. Във връзка с установените манипулации по мобилния телефон и предвид факта, че същият се е намирал в автомобил от кортежа на президента, е донесен на по-късен етап от шофьор на секретаря, който го предоставя с протокол за доброволно предаване. В Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама