НОВИНИ


НСО: Гардът край морския Догансарай не е наш служител

12 6607 07.07.2020
НСО: Гардът край морския Догансарай не е наш служител

От НСО категорични - охранителите, изблъскали Христо Иванов, не са наши служители. Това е официалната позиция на службата след скандала със съпредседателя на “Демократична България”. Доводът обаче е индиректен - въпросният луксозен имот на Черноморието не бил в списъка на охраняемите обекти на службата за охрана.


Припомняме, че по-рано днес бившият правосъден министър реши да посети с лодка имението край пристанище Росенец, известно като морския Догансарай. На брега обаче го посрещнаха охранители. Гардовете го изблъскаха във водата и го помолиха да напусне.

 

Според Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ това са служители на НСО. Бе разпространена дори снимка, на която се вижда въпросният гард рамо до рамо с Ахмед Доган.

 

Ето какво заявяват от НСО:

 

"В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк „Росенец“ край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди.

 

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние.

Въпросният луксозен имот на Черноморието не е в списъка на охраняемите обекти на службата за охрана. Крайбрежната ивица е държавна, а не частна собственост".

 

Във въпросния правилник са изброени само Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище – София. Има обаче и обекти, които се охраняват от НСО и без да влизат в цитирания от службата параграф - това са имоти, в които пребибават охранявани лица, собщават от bTV.

 

Ако заснетите се окажат служители на НСО, то видеото съдържа данни за няколко тежки нарушения от тяхна страна. Според едно от тях служителите са длъжни да се легитимират със служебна карта. На видеото, разпространено в социалните мрежи обаче, това не се вижда.

 

Употребата на сила също е позволена само в определени ситуации - при нападение на охранявано лице или на служител на НСО при изпълнение на служебните му задължения, нападения на обекти под охрана, противодействие на законно разпореждане и задържане на заплашващо сигурността лице. Видимо такова липсва.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама