НОВИНИ


Юрист: КС отдавна се произнесе за събирането на глоби по границата. Въведоха го ”по терлици”

4 4942 08.07.2020
Юрист: КС отдавна се произнесе за събирането на глоби по границата. Въведоха го ”по терлици”
Иван Тодоров БГНЕС

Конституционният съд се произнесе преди време, че не може да се ограничава правото на пътуване на български граждани за неплатени задължения към държавата. Въпреки това същият механизъм е въведен отново. Това е възмутително.


Това заяви пред БНР адвокат Иван Тодоров.

 

Според юриста въпросните спорни ограничения са въведени “по терлици” - дадени са били указания на полицейските органи. Но мярката влиза в директен разрез с европейското право и заложеното в Договора за функционирането на Европейския съюз свободно движение на граждани.

 

“Контролните органи имат право при спиране на превозно средство в страната да предприемат такива мерки, но не и по границата. Там се ограничава правото на свободно придвижване. Това се прилага с нареждане, без да е публикувано каквото и да било в Държавен вестник”, отсече още адв. Тодоров.

 

“Това е само израз на безсилието за събирането на глобите. Не трябва безсилието да се превръща в ограничаване на правата на хората", заяви още юристът.

 

Пострадала от граничните проверки за неплатени глоби за нарушения на пътя е завела три дела срещу разпореждането на МВР към граничните полицаи на сухопътните ни граници. Чрез адвокатско дружество жалби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд - София-град и Административен съд - Благоевград. Адвокат Тодоров обясни:

 

"Първо се предявява иск срещу самото Министерство на вътрешните работи да се преустанови това действие, второто - незаконосъобразните действия в конкретния район, в случая на ГКПП "Кулата", да не могат да се извършват, третото нещо - смятаме, че самото Министерство е издало един нищожен административен акт, като е наредило на граничните органи да извършват тези проверки точно на границата, т.е. да препятстват излизането на българските граждани в чужбина".

 

Иван Тодор изрази очакване, че самото завеждане на тези дела ще накара контролните органи да спрат събирането на неплатени задължения на границите и коментира, че на същия принцип на границата държавата може да си търси невзетото за данък сгради и такса смет, например.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама