ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 8 февруари

0 4328 07.02.2010
Понеделнишката преса на 8 февруари

Вестниците пишат за наглия полицай, който е зад отвличанията в Добрич; за тайна завера готвела конгрес за свалянето на Станишев; за скенера, който ни съблича.



Пускат парите по седем европрограми, съобщава Дневник.

Европейската комисия скоро ще пусне плащанията за България по 7-те оперативни програми, които се наричат междинни, но тъй като са около 80% от цялото финансиране до 2013 г. (6.67 млрд. евро), на практика са най-важните. Това стана ясно по време на обсъждането на годишния доклад на парламентарната комисия по еврофондовете в неделя. Очаква се още тази седмица страната да получи официално писмата от Брюксел за положителни оценки за съответствие по програмите, което е условието за деблокиране на плащанията. Европейската комисия на два пъти досега отхвърли оценките за съответствие. "Към момента България е единствената страна - членка на ЕС, без одобрена оценка", посочи Светлин Танчев, председател на ресорната комисия. По думите му изключително ниското ниво на усвояване на средствата по оперативните програми - едва 1.3% от всички разполагаеми пари от ЕС, е ключовият проблем.

Наглия полицай - зад отвличанията в Добрич, оповестява Дневен Труд.

Полицаят Йордан Костов, който беше арестуван по обвинение, че е подпомагал бандата на “Наглите”, може би стои и зад отвличанията в Добрич. Това допуснаха пред “Труд” майки на млади мъже и жени от Добрич, които изчезнаха безследно в продължение на няколко месеца през 1997-1998 г. “По времето, когато се изгубиха децата ни, Костов беше шеф на Криминалния отдел на Първо РПУ в нашия град”, обясниха злочестите родители. Те настояха полицая, уличен във връзки с похитителите, да бъде качено на детектор на лъжата: “Нека да каже какво знае и за нашите деца!” Майките и бащите на изчезналите настояват и за среща с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те искат пред тях да изложат своите версии за серията от безследни изчезвания.

Тайна завера готвела конгрес за свалянето на Станишев, разкрива Дневен Труд.

Тайна завера в БСП готвела извънреден конгрес за смяната на лидера Сергей Станишев, научи “Труд”. В заговора били най-близките до председателя - депутатите Антон Кутев, Кирил Добрев и Корнелия Нинова. В плановете им бил посветен и кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Станишев узнал за кроежите на хората около него и вдигнал голям скандал, потвърдиха източници от “Позитано” 20. Официално “заговорниците” отрекоха. Говорителката на БСП Корнелия Нинова се пошегува, че наистина се готви голяма червена сбирка, но на областните и общинските ръководства на партията. Най-вероятно соцактивът ще се събере на 22 и 23 февруари в Пловдив. Целта на форума е да се засилят местните организации и да се координират политиките, които БСП води в общините, каза пък Антон Кутев.

Закуска за 72 лв.? Ако си един от властта, изчислява 24 часа.

72 лв. плащала държавата за закуска на всеки пътник, возещ се в самолетите на властта. Толкова струва пакетът от блюдото, осигурено от кетъринговата фирма ЛКС ООД. В закуската основното блюдо са морски дарове. Има и малко сладкишче, пет-шест бисквитки, триъгълно топено сирене и краве масло. Отделно се е плащало за кафето - някъде около 3 лв. "Това е пореден пример за разхищение", каза транспортният министър Александър Цветков. И прави уговорката, че тази фирма вече не зарежда самолетите на властта. Той отказа да съобщи колко струва всяка храна в менюто, но спомена, че клечката за зъби е 20 ст. бройката.

Идва скенерът, който ни съблича, пише 24 часа.

Скенерът за тяло, който може да показва хората, все едно са без дрехи, ще бъде демонстриран в понеделник и вторник в София пред специалисти по сигурността, за да бъде въведен евентуално в експлоатация и на българска територия. Последното чудо на охранителната техника, което предизвика дебати и обсъждания в ЕС и по целия свят и дори бе наречено “унизително” от някои недобре сложени еврокомисари, ще бъде представено в 16 ч в Чешкия център в София. Там ще са експерти от Националната служба за охрана, агенция “Митници”, дирекция “Защита на дейността и информацията” в МВнР, БНБ, местата за лишаване от свобода, летищата и др. Въпреки споровете заради това, че на мониторите хората изглеждат напълно голи, скенерът за тяло “Рапискан” бе въведен най-напред в Холандия, а после във Великобритания и още няколко страни от ЕС. За да се избегне всякакво неудобство, устройството, което вероятно ще бъде въведено и в България, е с т.нар. интимен филтър.

Убийците на Борилски отлетели за топлите страни, твърди Стандарт.

Недосегаемите. Така би трябвало да озаглави поредната си акция родното МВР, което издирва под дърво и камък двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски. Вече четвърти ден няма ни вест, ни кост от Стоян Стоичков и Георги Желязков. В петък вечерта, както АСН информира, ги обявиха за национално издирване. Двамата получиха общо 36 години затвор от Великотърновския апелативен съд в четвъртък. Веднага след произнасяне на присъдата съдът промени мярката им за неотклонение от "парична гаранция" в "задържане под стража". Стоян Стоичков и Георги Желязков вече са в страна, която не е член на Европейския съюз. Това е най-вероятната версия, върху която работят участниците в разследването.

Бивши служители на МВР си направиха алианс, информира Новинар.


49 бивши шефове в системата за сигурност си учредиха на 5 и 6 февруари сдружение с нестопанска цел - Алианс за сигурна България. За председател на Управителния съвет и представляващ сдружението единодушно беше избран ген.-майор Красимир Петров. Изпълнителен директор стана бившият шеф на ОД-МВР Монтана Чавдар Караджов. Целта на сдружението е да оказва адекватна и експертна помощ на национално, европейско и международно ниво, както и да помага за хармонизиране на националното законодателство. Материалите ще се изпращат и на президента Георги Първанов, на премиера Бойко Борисов, на председателя на парламента Цецка Цачева и на всички ресорни институции.

Фелдшерите стават доктори, съобщава Монитор.

Фелдшерите занапред ще имат правото да извършват куп дейности, които сега се правят само от дипломирани лекари. Ще им бъде разрешено да изписват лекарства по рецепта не само от тези, които се отпускат без лекарско предписание, както е сега. Това ще залегне в наредба на Министерството на здравеопазването, за чиито параметри се разбраха на работна среща председателят на здравната комисия и зам.-председател на парламента д-р Лъчезар Иванов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и представители на сдружението на фелдшерите. Това се прави за улеснение на пациентите, тъй като на много места сега, особено в малките и отдалечени селища фелдшерът е медицинското лице в здравната служба, което е на разположение на хората по всяко време, разясни депутатът д-р Лъчезар Иванов. Предвижда се занапред те да се наричат лекарски асистенти и за специалността да учат четири-пет години, като излизат с дипломи за бакалаври, допълни народният представител. Друга част от идеите за промени предвижда медицинските колежи да бъдат закрити. Бъдещите лекарски асистенти ще се обучават в медицински институти, създадени към съответните медицински университети и с напълно осъвременени програми. За тях също ще съществуват специализации, като например за работа в кабинети по спешна помощ.

И готвачите на бунт срещу ГМО, пише Дума.

Категорично срещу храните с генномодифицирани организми се обявиха вчера професионалните готвачи в България. Кулинарите, които са членове на европейската асоциация на професионалните готвачи, дори подписаха етичен кодекс, с който гарантират, че поднасяната от тях храна е екологично чиста. Приготвянето на здравословна храна за клиентите е най-важният фактор в нашата работа, бе категоричен шефът на асоциацията Жоро Иванов. Той и колегите му настояват в новия закон за ГМО да бъде регламентирано въвеждането на задължително етикиране на продуктите с ГМО. Според тях трябва да се маркират и всички продукти от животни, хранени с фуражи, съдържащи генномодифицирани организми.
Готвачите цитираха множество международни изследвания, според които животните, хранени с ГМО, развиват алергии, тумори и други заболявания. Според вицепрезидента на асоциацията Ради Стамболов един от най-големите проблеми е слабият контрол върху храните. Националната агенция за контрол на храните трябваше да бъде създадена през 2006-а, отложихме я за 2008 г., още не е готова, припомни той. Кулинарите бяха категорични, че ако няма ясен критерий за контрол върху храните, всичко ще бъде празно говорене.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама