НОВИНИ


Разказ от снощния протест: Убеждавам се, че ГЕРБ няма да се посвени да използва всички възможни лостове, за да си осигури подкрепа

10 6516 11.07.2020
Разказ от снощния протест: Убеждавам се, че ГЕРБ няма да се посвени да използва всички възможни лостове, за да си осигури подкрепа
БГНЕС

За първи път ходя на подобни събития. Бях сред подкрепящите Президента Радев и след като той се прибра, реших да погледна контра-протеста. Любопитството ми бе свързано с това, че докато отивах към фонтаните, минах покрай градинката на хотел Рила и видях огромно количество здрави момчета да се събират. Малко по нататък - тумби роми, водени от хора държащи кафяви хартиени пликове А4 - такива, каквито се използват за изпращане на документи, обикновено в учрежденията. Ясно ми бе, че тече организация, но само подозирах в чия подкрепа. Пред президентството тези групи не се появиха и така се изкуших


.Поради полицейските кордони заобиколих покрай Шератон и първото, което забелязах (съвсем близо до подлеза) бе огромна група младежи, предполагам около 15-18 годишни, които стояха настрани от събитията и определено нямаха никакъв интерес към случващото се и речите. Говориха си, гледаха си телефоните и така от началото до края на моето пребиваване (от 19:20 до 20:10). Нямам идея кой и как ги бе докарал, но освен, че правеха маса, не забелязах да са съпричастни към събитието.


И ето ги и ячките момчета. Леkо полекa почнах да се вглеждам в тях и от външния вид, барабаните и поведението, предположих, че е голяма вероятността да са от футболни/те агитки. Огромно количество бръснати глави от по-младите, свастики и други фашистки символи, надписи от концентрационните лагери (Arbeit macht frei) и черепи, богато татуирани или на облеклото. На един от тях имаше надпис на шапката Лevski Ultras, Ясно си личаха кураторите, които или седяха отстрани, или ги събираха и водеха в определена посока (вероятно според план). Предполагам, че изобщо не им е за първи път да участват в събития на ГЕРБ, защото присъствието изглеждаше добре отработено. Организация, придвижване, нахакано самочувствие. Огромната част от тях седеше по външния периметър – към улицата. Те бяха веднага след кордона полицаи.


Ромите се бяха разпръснали на няколко места сред тълпата, макар и все така на тумби. Както и учениците – неадекватна маса без никакво отношение.


*** Допънение: Разграничавам се от расизма и възприемам ромите, както и всички други етноси като равноправни граждани на РБ. Просто ромите (както и много българи), присъстващи тук, според моите възприятия, бяха доведени, мотивирани и ангажирани по начин, коренно различен от хората, които видях пред президентсвтото.


Предположих, че в кафявите пликове е имало напечатани в перфектно цветно качество плакатчета в А4, които се появиха в ръцете на някои от присъстващите..


За другите хора, пристигнали с автобусите по команда „строй се, преброй се“ – няма да коментирам. Има достатъчно видео и интервюта с тях. Браво за това на Миролюба Бенатова.


Все повече се убеждавам, че ГЕРБ няма да се посвени да използва всички възможни финансови и други лостове, за да си осигури подкрепата на ромите и на ячките момчета.


Струва ми се, че едни от огромните разлики между хората от едното и другото място е, че едните идват по самоинициатива, съзнателно и без никакъв финансов интерес, а другите (в огромната си част) - по команда и организация свише, и (най-вероятно) заплатено.
Снимките, които публикувам са от контра-протеста. Разбира се – тук таме имаше и други хора, но спрямо останалата маса учениците, роми и агитки, бяха малцинство. Някои снимки съм рязал, за да се видят детайли.


И най-важното: Хареса ми какво каза Румен Радев


"Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро."


За първи път ходя на подобни събития. Бях сред подкрепящите Президента Радев и след като той се прибра, реших да...

Posted by Svetlin Ranguelov on Friday, July 10, 2020
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама