НОВИНИ


Огнян Минчев: Управлението може да си отиде, но няма какво да дойде

49 6860 13.07.2020
Огнян Минчев: Управлението може да си отиде, но няма какво да дойде
Огнян Минчев БГНЕС

”Това управление може да си отиде, но големият проблем на ситуацията е, че няма какво да дойде. Радев с Нинова, Манолова, Слави и други квази политически организации не са в състояние да произведат алтернатива”, категоричен е политологът Огнян Минчев и допусна хипотеза, при която едно служебно правителство може да използва пандемията за удължаване на своя мандат.


Една от основните функции на олигархичната система, в която живеем, е да предотвратява възникването на алтернатива. Проблемът е дали ще успеем с поредни обществени протести да изградим алтернатива", каза още той пред БНР и уточни, че гражданските протести са основният инструмент за задържането на демокрацията във властта.


Според политолога президентът Румен Радев няма личният капацитет да оглави промяната в страната. Огнян Минчев подчерта, че в момента нито статуквото е приемливо, нито очерталата се негова алтернатива.


"Намираме се в политическа блокада", заяви той и обясни, че политическата сила ГЕРБ не е безалтернативна, но алтернативата на управлението им, което е служебно правителство на президента Радев, е неприемливо:


"Със съветници, които пренасят към руското посолство тайните клаузи на сделката за закупуване на Ф-16. БСП е разделена дали да отиде с ДПС и ГЕРБ, или в друга посока. Това са реалности, които показват, че посочваната алтернатива не е приемлива".


По думите на политолога ДПС не е просто "коз в междуетническите отношения", а е "най-важното ядро на контрола на олигархията върху всички власти в държавата".


Минчев посочи, че заявката на главния прокурор Иван Гешев да се бори с олигархията още от първия момент на работата му е довела до обвинение, че разчиства част от олигархията, за да усили останалата част от нея. Според него въпросът с оставката на Гешев е много по-сложен процес, отколкото оставката на правителството, но: "Поведението на главния прокурор има пряко въздействие върху начина, по който се държи Бойко Борисов, а и правителството му".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама