Решения за повече удобство вече навлизат във всички сфери на живота ни и храненето не прави изключение. Динята е сред плодовете, с които най-често се освежаваме през лятото, макар и махането на семките по време на консумация да не ни е най-любимо. Това неудобство вече има своето решение – тази година имаме възможност да опитаме безсеменни дини, произведени в България.
Основното предимство, заради което дините без семки са предпочитани в много други държави, е удобството и липсата на познатите ни големи черни семки, които трябва да отстраняваме докато се храним. Това позволява, лесно и бързо, да приготвяме всякакви рецепти с този вид дини. Важно е да отбележим също, че тези дини са хибридни и имат подобрени вкусови качества, а това ги прави по-сладки. Освен това, концентрацията на някои от полезните вещества, като антиоксидантите например, е много по-висока при безсеменните, в сравнение с традиционните разновидности.
Какво да си приготвим с безсеменна диня? Както натурална, тя е особено подходяща като основна съставка на всякакви свежи рецепти – салати, смутита, шейкове, фрешове, коктейли и какво ли още не. Ето и нашата селекция от свежи рецепти, с които да се насладите на безсеменната диня през лятото:
Лесно динено веган смути
Невероятно вкусно, само с четири съставки. За да го приготвите, са ви необходими блендер и:
2 чаши безсеменна диня на кубчета
1 чаша нарязани, замразени ягоди
Сокът от 1 лайм
¼ чаша неподсладено кокосово мляко
2-3 кубчета лед (по желание)
Пускате кубчетата диня в блендера и смилате до получаване на свежа хомогенна смес. Добавяте нарязани замразени ягоди, за да сгъстите смутито и да заприлича по консистенция на млечен шейк. Ягодите внасят допълнителна сладост, без обаче да притъпяват аромата на динята. Като прибавите и прясно изцеден сок от лайм, ще балансирате вкуса, за да не стане смутито твърде сладко. А финалният щрих от кокосово мляко трансформира напитката в кремообразно и вкусно блаженство. За вечерните моменти, може да го блендирате с розе или ром, според индивидуалните предпочитания.