НОВИНИ


Благовест Пунев: Прокуратурата трябва да се реформира институционално

12 4574 19.07.2020
Благовест Пунев: Прокуратурата трябва да се реформира институционално
Благовест Пунев

Прокуратурата трябва да се реформира институционално. Тогава нещата ще си дойдат на мястото си. Така няма да съществуват подозренията, че се използва за политически цели и че има търговия с влияние между прокуратурата и политическата власт и обратно.


Това подчерта пред БНР Благовест Пунев, бивш конституционен съдия, бил е съдия във Върховния съд, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд, бивш член на ВСС.

 

По думите му Прокуратурата е структурно изградена пирамидално като строго йерархическа система. На върха е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия.

 

„По повод искането на главния прокурор за тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента, мнението на четирима от конституционните съдии е, че то е недопустимо, тъй като съдържанието на текста е ясно, а и прокуратурата няма отношение по процедурата за импийчмънт. Главният прокурор може да участва, ако се прекратят правомощията на президента и има данни за извършено престъпление.", допълни Пунев.

 

"Във връзка с разследването на главния прокурор, това не може да стане, защото прокуратурата притежава монопола върху разследването и обвинението. А като на върха на тази пирамида е главният прокурор, който нарежда извършването на разследването и привличането към наказателна отговорност, това е невъзможно“, каза още бившият член на ВСС.

 

Благовест Пунев поясни, че заради решение на Конституционния съд от 2003 година процедурата по промяна на Конституцията е изключително трудна.

„Велико Народно събрание е трудно реализируемо. От 2 до 5 месеца е периодът за обсъждане на решение за въпросите, които ще бъдат предмет на неговата дейност. С 2/3 мнозинство от действащото трябва да реши насрочване на избори за ВНС, което се насрочва от президента“, поясни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама