БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Гратисен период за кредитите - изгоден за бизнеса

0 5224 09.02.2010
Гратисен период за кредитите - изгоден за бизнеса

До 24 месеца след взимането на кредит фирмите да могат да изплащат само лихвата по заема, без да правят вноски по главницата, предлагат представители от бранша.



Гратисен период се договаря най-често от фирми, които теглят кредит с цел инвестиция. Така, докато вложението, например в ново помещение или оборудване, започне да генерира печалба, фирмата плаща по-ниска погасителна вноска. Или с други думи средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита.

Предприятия, които искат да се презастраховат от евентуални финансови затруднения в следващите месеци, също прибягват към по-дълги гратисни периоди по кредитите.

Например, ако едно МСП изтегли бизнес ипотечен кредит в размер на 100,000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1,417 лв. При ползване на гратисен период от 24 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се "спестяват" 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.

Недостатък за фирмата при този вариант е по-голямата крайна сума, която се връща. Много случаи от практиката на Кредитекс обаче показват, че чрез заетите средства фирмите успяват да съкратят разходи и да увеличат печалбата си. По-високите приходи от инвестицията, обикновено надвишават многократно оскъпяването на кредита, заради използвания гратисен период.

В момента на пазара на бизнес ипотечни кредити най-разпространен е гратисен период от 12 месеца.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама