НОВИНИ


Румъния изпреварва упорито България. Договорила близо 80 милиарда от ЕС

27 29514 21.07.2020
Румъния изпреварва упорито България. Договорила близо 80 милиарда от ЕС
румънскеят президент Клаус Йоханис БГНЕС

България е най-корумпираната държава в ЕС. Една от най-бедните страни-членки в блока. Над нас е Румъния. И северната ни съседка започва да ни изпреварва във все повече отношения.


Това е пореден повод да си зададем много въпроси като например защо Румъния, с която заедно влязохме в Европейския съюз, започва да ни изпреварва.

 

Президентът Клаус Йоханис обяви, че по време на жестоките преговори в ЕС е успял да се споразумее за впечатляващите 79.9 милиарда евро, пишат от “Свободна Европа”.

“Ще използваме тези средства, за да подобрим инфраструктурата на Румъния, за модернизация, изграждане на болници и училища”, заяви Йоханис.

 

По думите му постигнатият резултат е задоволяващ.

 

Споразумение по време на срещата на върха бе постигнато след продължилите 5 дни спорове. Страните се договориха за новата бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. в размер на 1,074 милиарда евро. Постигнато бе споразумение и за фонда, който ще помогне за икономическото възстановяване на страните от блока, пострадали от пандемията от COVID-19. Той ще е в размер на 750 милиарда евро, състоящ се от 390 милиарда евро безвъзмездни средства и 360 милиарда евро заеми.

 

България е договорила 29 милиарда евро - с милиард повече от очакването. Постижението бе обявено като победа от правителството. Едва 7.7 милиарда от тези пари обаче са под формата на грантове.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама