НОВИНИ


България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министър Петкова

23 5564 25.07.2020
България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министър Петкова
Теменужка Петкова БГНЕС

България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата след публикация на в. ”Сега”, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ ”Козлодуй” да бъде изведена от експлоатация. Вестникът се позовава на заключенията на Съвета на ЕС, приети по-рано тази седмица, чиято формулировка действително звучи сякаш става въпрос за затваряне на цялата централа.


"Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина", каза министър Петкова. "Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация", уточни още тя. "Средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро - са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй".

 

По време на този Съвет лидерите на страните-членки постигнаха споразумение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са предвидени 57 млн. евро за "Козлодуй" за периода 2021 г. - 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, също така са предвидени и суми за Словакия и Литва.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама