НОВИНИ


Йончева: Евролидерите трябва да се чувстват политически компрометирани до Борисов

36 6568 25.07.2020
Йончева: Евролидерите трябва да се чувстват политически компрометирани до Борисов
Елена Йончева БГНЕС

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен“, съобщи в петък евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева от Брюксел.


"Записът показва, че в България няма разделение на властите и се управлява от един авторитарен човек, който просто си поръчва по телефона коя частна фирма да бъде ударена и кой политически опонент да бъде изгорен. Това се възприема изключително сериозно в Европа и моята задача в Европейския парламент е да дам максимално гласност за това как се управлява в България, както в ЕП, така и на западноевропейските медии“, коментира пред националното радио Йончева ден по-късно.


"Важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компрометирани до него. Те знаят какво представлява българският премиер и имат достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация публична с безспорни доказателства. Така че подкрепата за Борисов от десницата вече да не бъде факт“, каза още Елена Йончева.


Според нея е цинично лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер да подкрепя Борисов за „успехите му в борбата с корупцията“.


И подчерта, че анализът на записа е направен по нейна инициатива от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, и анализите на тази компания се използват от американските съдилища.


„Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен“, подчерта евродепутатката.


От ГЕРБ не вярват на евродепутатът Елена Йончева, че записът с глас, идентичен с този на премиера Бойко Борисов, е автентичен.„Не вярвам на Елена Йончева, откакто прави разследвания с политически уклон. Има право да реши да направи това, но нека чуем какво ще кажат нашите институции. Нека им вярваме“, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама