БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Финансова инжекция от 145 млн.лв. очакват животновъдите

0 5131 10.02.2010
Финансова инжекция от 145 млн.лв. очакват животновъдите

145 млн. лв. ще получат българските животновъди през 2010 година, които са с 55 млн. повече в сравнение с миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители от всички асоциации в сектор животновъдство, съобщават от земеделското министерство.



По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред Европейската комисия 84.887 млн. лв. В тази сума има и нови схеми - за отглеждане на месодайни говеда и за клане и износ на угоени говеда за трети страни.

В същото време са изпратени за одобрение в ЕК и схеми за подпомагане на животновъдния сектор с общ финансов ресурс от 45.6 млн. лв. (в това число за подпомагане на млечния сектор и животновъдите в необлагодетелстваните райони). Предвидени са и близо 15 млн. за държавни помощи.

„Искаме да сте максимално информирани и обсъждайки проблемите в сектора, чрез вас, да бъдат разяснени на всички възможности за финансиране на отрасъла през 2010 г.", каза министър Найденов.

На срещата присъства и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева. По думите й във връзка с предстоящото стартиране на кампанията за единно плащане на площ от 1 март, се подготвя да започне по-рано широка разяснителна кампания, която да е в помощ на земеделските стопани при подаването на заявленията.

С оглед подобряване на досегашния модел на работа, предстои да бъде направен график, по който да се подават заявленията, а на всеки ще бъде изпратен информационен материал за начина на попълване.

От своя страна на животновъдите бяха обединени в исканията си и изказаха желанието си за бъдещ конструктивен диалог и подкрепа при разясняването на предстоящата кампания по места.

Сред останалите дискутирани теми бяха промяната на нормативната база във връзка с решаването на проблемите със стопанските дворове, отдаването на ливади и пасища, както и финансирането по мерки 112 и 121 на Програмата за развитие на селските райони.

До десет работни дни ще бъдат обработени данните в Националната ветеринарно-медицинска служба и в началото на март ще започне изплащането на 10 млн. лв. по мярка „Агроекология" по Програмата за развитие на селските райони, каза Калина Илиева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама