НОВИНИ


Тошко Йорданов със сигнал за нарушение: Членовете на ЦИК са си плащали наем на жилища от бюджета на Комисията

31 12338 30.07.2020
Тошко Йорданов със сигнал за нарушение: Членовете на ЦИК са си плащали наем на жилища от бюджета на Комисията
Тошко Йорданов

Изборите наближават и е задължително да знаем какви хора ще ги организират, за да си отговорим имат ли качествата да се занимават с това. Разбира се, че говоря за ЦИК. Оказва се , че членовете на ЦИК, и по точно: Георги Баханов (ГЕРБ), Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Силвия Стойчева (БСП) и Кристина Стефанова (ВОЛЯ) са си плащали от бюджета на ЦИК, в пълно нарушение на закона. Тези са си плащали сами на себе си месечен наем на жилища. Това съобщи водещият на ”Студио Х” по ТВ7/8 Тошко Йорданов. В писмото си до Фрог той отбелязва:


И това е абсолютен факт, защото след наш сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция тя направи разследване и ето резултата. В доклада на АДФИ от 20 март 2020 г. са направени констатации, които потвърждават, че със решения на ЦИК, членовете на комисията се облагодетелстват в нарушение на Изборния кодекс и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В доклада на АДФИ са направени констатации за нарушения на законодателството и че решенията на ЦИК за направените разходи не са правни основания за тяхното извършване.

 

Установено е, че щетата на бюджета от разходите за наем и посредническите услуги, свързани с наемането на жилищата, са в общ размер на 132 485,00 лв.

Допълнителните възнаграждения за 2019 г. на членовете на ЦИК, избрани месец март същата година, са: юни по 5 000 лв. – общо 100 000 лв., август 7 000 лв. – общо 140 000 лв., ноември по 9 700 лв. – общо 194 000 лв. Установената вреда за бюджета на ЦИК е с обща стойност 434 000 лв. и са констатирани данни за извършени нарушения на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

 

В Изборния кодекс липсва правно основание, на което членовете на ЦИК да ползват безплатни жилища или да получават допълнителни възнаграждения, липсва и правно основание, на което председателят на ЦИК да подписва договори за наем. В Изборния кодекс не се предвижда получаване на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати въз основа на решения на ЦИК.

Затова е важно да се запитаме кой ще възстанови загубите в бюджета на ЦИК, които възлизат в общ размер на 566 485 лв. за 2019 г.?

Докога КПКОНПИ и АДФИ ще продължават да прикриват незаконосъобразните решения на членовете на  ЦИК?

 

Какви действия ще предприемат компетентните органи средствата, с които е ощетен бюджетът, да бъдат възстановени от лицата, които са нарушили закона?

Какви действия ще предприемат лицата, които носят  отговорност за назначаването на тези членове на ЦИК?, пита водещият.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама