АКТУАЛНО


Бюрото за защита на Гешев се уголемява

22 15603 04.08.2020
Бюрото за защита на Гешев се уголемява
Иван Гешев БГНЕС

Бюрото за защита при главния прокурор, чиито служители охраняват Иван Гешев и други магистрати, увеличава своята численост. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преди съдебните кадровици да излязат в лятна ваканция. С решението се разкриват 12 нови щатни бройки за гардове в Бюрото.


Необходимостта за увеличаване на щатната численост е обяснена с нарастващия обем работа по организацията и осъществяването на специална защита. Всъщност, от началото на годината Бюрото стана по-значимо за прокуратурата, след като се превърна в нещо като втора Национална служба за охрана. През април главният прокурор се отказа от услугите на НСО заради разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на службата, а охраната на Гешев се пое именно от Бюрото за защита, пише "Сега".

 

В същото време тежковъоръжени мъже от структурата на прокуратурата участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение. Те бяха най-отпред при ареста на бившия зам.-екоминистър Красимир Живков, който стана обвиняем по делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови за организирана престъпна група. Същите охранители участваха и в спецакцията в президенството, когато бяха претърсени няколко кабинета, а служителите на Бюрото бяха видяни да изнасят папки с документи. Твърди се, че освен за гардове, те се използват и за поемни лица.

 

Че Иван Гешев има по-специално отношение към Бюрото за защита при главния прокурор личи и от наскоро обявената обществената поръчка за нови луксозни автомобили. Структурата ще се обзаведе с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС, като два от високопроходими автомобила Volkswagen Touareg са с мощност от 421 к.с.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама