НОВИНИ


Сбогом, мутронеандерталецо! Краят на сопите

36 14522 06.08.2020
Сбогом, мутронеандерталецо! Краят на сопите
Аргументите...

Всяка държава, древен род, фирма, политическа партия или организация имат герб, фирмен знак, лого. Нещо, което ги отличава от другите и с образ или девиз/слоган – казват кратичко всичко за себе си. Републиканската партия в САЩ се олицетворява от слон на червен фон. На демократите символът е магаре.


Мечок е емблемата на Единна Русия, а френската Europe Écologie Les Verts е избрала слънчоглед, който символизира връзката с природата. ПП ГЕРБ разчита на абревиатурата и някакви звезди, които във възходяща върволица се превръщат от мънички в големи. Посланието е „възход“. Поне е било такова, когато партията е създавана от Бойко Борисов през 2006 г.




Употребата и злоупотребата с партията доведоха до 5 август 2020 г., когато окончателно стана ясно, че звездите вече не играят в този филм. На терена дойдоха мутрите, извикани за масовка на Националната партийна конференция в столицата, както и да предизвикат сблъсъци с протестиращите срещу управлението. На полицаите било разпоредено (някои от тях признаха това в неформални разговори) да не се намесват, каквото й да става и да оставят мутрите да се разправят с протестиращи, ако се появят такива. Появиха се, съвсем логично, и мутрите размахаха юмруци, за което ги бяха извикали.

 

Че ще стане така, бе ясно още когато през бариерата минаваха участниците и се видя, че сред тях има хора, несъвместими с никаква политическа партия, сдружение, формация и пр. Мутри от всякакъв калибър се зъбеха пред камери и фотоапарати, раздаваха закани и пещерен хумор. Началото сочеше какъв ще е краят: юмруци, ритници, кръв и потрошена техника на журналистически екипи.

Дойде и очакваното разграничаване на ГЕРБ с твърдението, че биячите били платени. Платени са, разбира се да се провери кой им е дал баджове и лепенки на партията…

Така и не стана ясно, защо въобще се свиква тази конференция. За да се случи провокацията? Това ли измислиха „стратезите“ на ГЕРБ?  




В ситуацията на протести и няколко блокади, подобна идея е идиотска.

Нямаше нужда от мутрите, но очевидно Борисов, а вече и ГЕРБ, не могат без тях. Страхът и арогантността винаги водят до неоправдано насилие. Това стана модел и затова народът е на площада – както, и който да брои протестиращите. През трите незавършени мандата МВР така и не се реформира, но се мутризира. Мутренският пример зарази и прокуратурата. Поражения се виждат дори сред членове на кабинета и партийния елит, които преди време изглеждаха нормални хора. Жалко. Противно.

Звездите в логото на ГЕРБ вече са непотребни. Символът е неандерталецът. В партията има свестни хора, но когато върхът й се аргументира по неандерталски, със сопата – политическата смърт е неизбежна.

 

Сбогом, неандерталецо! Мутронеандерталецо. И не се връщай.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама