НОВИНИ


Deutsche Welle: БГ-емигранти от 12 държави на протест в подкрепа на народа си

9 6720 07.08.2020
Deutsche Welle: БГ-емигранти от 12 държави на протест в  подкрепа на народа си

Български емигранти от 12 държави излязоха на протест, за да подкрепят своя народ в България. Българските емигранти протестират и желаят електронно гласуване. Това би улеснило живеещите в чужбина, които са задължени да пътуват и да висят по опашки, за да упражнят своето конституционно право.


Само че политиците правят всичко възможно да затруднят външния вот, с огледа на това, че има рязко намаляване на изборните секции според кодекса на Фидосова и новото затягане на условията пред 2016г, направено от ГЕРБ, националистите и изненадващо – десните, пише Deutsche Welle.


Гласовете от чужбина са горе-долу 100-150 хиляди, което не променя особено съотношението на силите. Проблемът обаче е, че емигрантите все още фигурират в избирателните списъци поради немарливост на системата, а това предизвиква разминаване от близо милион човека, с което число се злоупотребява значително.


В отговор на това желание, има хора в България, които са на мнението, че тези, които са оставили своята родина, нямат право да се бъркат в нещата на държавата. Валери Симеонов също провокира това мислене, като обвини младежите на протестите, че са там заради пандемията и само ще си направят по едно селфи и след това си тръгват.


Младите емигранти са студенти в университети, които спят до книги, а не до килчета злато и също така са видели как се брани демокрацията в по-свободните западни страни. Тези външни българи сега пораждат усещането, че не сме сами в битката за по-свободна България. Тяхното послание е:ще се върнем, ако има промяна, а ако мафията остане, напускаме завинаги.


В момента това няма значение, защото дали ще се върнат или не, важното е, че тези българи също подкрепят своята родина, въпреки че го правят отдалеч.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама