НОВИНИ


След сигнал на Frog News парламентът осъди Възродителния процес

25 8183 12.02.2010
След сигнал на Frog News парламентът осъди Възродителния процес
Йордан Бакалов Вяра Йовева

Проект на декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, одобри комисията по правата на човека и вероизповеданията.



До приемането на документа се стигна след като Frognews.bg алармира през средата на януари, че делото вероятно вече е прекратено по давност, а от Военна прокуратура не желаят да дадат конкретни отговори на поставените от нас въпроси. Тогава съобщихме и за декларацията, изготвена и подписана от сини депутати, която отлежава в парламента. С документа се предлага на парламента да заяви, че категорично осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство, включително и т.нар. Възродителен процес.
Документът се състои от три точки:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.
2. Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим",
3. Призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.

Декларацията беше подписана от 10 депутати от Синята коалиция на 27.10.2009-та година. Вчера в парламентарната комисия за правата на човека са направени две поправки, преди да бъде внесена за гласуване в парламента. По настояване на Юнал Лютви е добавена думата „опит” в „Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани”. А във втората точка вместо 400 000 български граждани, по препоръка на изследователи на Възродителния процес числото е поправено на „над 360 000”.

Председателят на комисията Йордан Бакалов поясни, че подобен документ, заклеймяващ Възродителния процес, досега не е бил приеман в парламента през 20-те години на Прехода. „Иван Костов като министър-председател се извини за възродителния процес в Бурса от името на правителството, но подобен официален документ няма.” Той коментира, че подобни престъпления нямат давност и има възможност Главният прокурор да възобнови делото. Йордан Бакалов добави, че най-рано декларацията може да бъде внесена в парламента на 16-ти февруари или .

Още в края на миналия декември Frognews.bg изпрати чрез Върховна касационна прокуратура въпроси до Софийска военна прокуратура, която наблюдава делото. Искахме официално да получим отговор на 5 въпроса:

1. До къде е стигнало делото за възродителния процес?
2. Какви са причините то да бъде протакано 20 години?
3. Кога точно изтича 20-годишният давностен срок?
4. Прокуратурата има ли намерение да поиска удължаване на срока и да продължи разследването?
5. Има ли по делото доказана вина на ръководители от бившата БКП на национално и местно ниво?

Неофициално ни бе обяснено, че наблюдаващият делото прокурор Евгени Иванов не искал да бъде занимаван с този въпрос, можел да говори, но можел и да откаже. Преди време му натресли случая, а освен това Иванов смятал, че отправените му въпроси от Frognews.bg са тенденциозни. Освен това делото било секретно. Пред колеги магистратът с пагони обяснявал, че реално давностният срок е изтекъл без да се разбере, той сигнализирал шефовете си, но не получил инструкции как да действа.

Юристи коментират, че специално за това дело давностният срок е доста разтеглив и спорен, защото не става дума за едно престъпление извършено в конкертно време и място, а за гигантски престъпен процес, засегнал хиляди хора на различни места в страната от края на 1984 г. до началото на 1990 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама