Всяко второ сирене на родния пазар е пълно с вода. Това показват данните от изследване на “Активни потребители”. Водно съдържание над 70% е намерено в 16 марки сирене от общо 30 анализирани продукта.
Според изискванията на Българския държавен стандарт допустимото водно съдържание не трябва да надхвърля 54%. Това обаче важи само за сирената, които са произведени спрямо БДС. За останалите подобни изисквания липсват. Освен всичко, прилагането на стандарта е на доброволен принцип.
В настоящето изследване в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установено над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%. При подобни стойности обаче продуктът трябва да се етикетира като “имитиращ”.
Причината да се използва вода при производството на сирене е с цел печалба. Колкото по-малко мляко се използва за производството на сирене, толкова по-изгодно излиза.
Изследваните 30 проби саламурено сирене са закупени от магазини в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново.