НОВИНИ


Диана Ковачева: Не съм доволна от проекта за Конституция , орязват правата на на гражданите

3 5167 26.08.2020
Диана Ковачева: Не съм доволна от проекта за Конституция , орязват правата на на гражданите
Диана Ковачева

Не съм доволна от проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ, там правомощията на омбудсмана са ограничени, това каза общественият защитник Диана Ковачева. Тя вече е изпратила становището си до управляващите.


Ковачева обясни, че според предложения нов текст, омбудсманът няма да се застъпва за правата на гражданите, а ще следи отстрани дали се спазват. „Удря се по правата на гражданите“, категорична беше Ковачева.

 

Тя коментира също и протестите и блокадите. По нейни думи, международните съдебни институции отдавна са се произнесли по въпроса. Тяхното становище е, че протестиращите по принцип се стремят да предизвикат неудобства, но полицията може да се намесва само когато демонстрантите проявят насилие.

 

„Ситуацията с изравнителните сметки на столичната „Топлофикация“ е „ако мине – мине“, това каза също омбудсманът. Тя беше категорична, че не изпълнено очакването на гражданите, че намаляването на цените на природния газ ще се отрази в сметките им. „Напротив, изравнителните сметки са по-високи, отколкото миналата година“, каза Ковачева. По мнението на омбудмана, проблемът е, че хората плащат за прогнозно потребление. Според нея отговорността е в ръководството на „Топлофикация“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама