ПОЛИТИКА


Брюксел извика Борисов и Гешев да обясняват за корупцията

83 28600 27.08.2020
Брюксел извика Борисов и Гешев да обясняват за корупцията
Бойко Борисов

Европейският парламент извика Борисов и Гешев да обясняват за корупцията и проблемната обстановка в България. Заседанието ще се проведе в петък при закрити врата.


Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, под председателството на евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд е поканила премиера и държавния обвинител, но на тяхно място в срещата ще участват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главния прокурор Красимира Филипова и заместник министъра на правосъдието Десислава Ахладова, съобщават от “Euractiv”.

 

EURACTIV разговаря с инт’ Велд, и задеде въпрос защо Борисов няма да дойде.

„Доколкото знам, Борисов е подал оставка“, каза Инт’ Велд. След като бе уточнено, че Борисов не е подал оставка, Инт’ Велд каза, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

 

„Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници“, каза тя.

Министерството на вътрешните работи потвърди, че „ако може“, Захариева ще участва виртуално в заседанието.

 

От Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона“, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

 

Поканени са и представители на гражданското общество в България, както и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт Отворено общество в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама