НОВИНИ


Щъркелите първи отлетяха на юг, ще изминат над 10 000 км

10 6292 29.08.2020
Щъркелите първи отлетяха на юг, ще изминат над 10 000 км
Ятата се изнасят към Африка...

Хиляди щъркели вече отлитат от България. Първите ята тръгнаха в средата на август, сега в края е пикът. Те се събират на групи около селищата, по стърнищата и на места, където могат да наберат височина и да се възползват от топлите въздушни потоци. Първи на юг отлитат птиците от по-северните краища на страната.


Пикът е когато над Бургас и Южното Черноморие, се виждат големи прелитащи ята от няколкостотин до няколко хиляди птици, коментират орнитолози. Понякога за един ден могат да се видят над 30-40 хиляди птици.

 

През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Страната ни е една от ключовите за птиците, през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа. Повечето отлитащи птици търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните течения, в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море, като в района на Бургас е най-западната точка на водната територия, също и Гърция.

 

Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, като по този начин запазват енергията си. Това им позволява да изминават огромни разстояния към набелязаната посока с минимум усилия.

 

Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. Пътят от Източна Европа до Субсахарска Африка се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38 км/ч и средна дневна продължителност между 8 и 9 часа. Изминават около 10-12 хиляди километра.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама