НОВИНИ


Пак уволниха скандален шеф от БАБХ, бизнесът си отдъхна, че няма опасност да бъде рекетиран

14 9077 31.08.2020
Пак уволниха скандален шеф от БАБХ, бизнесът си отдъхна, че няма опасност да бъде рекетиран
Антон Генов

Скандален шеф в столичния клон на БАБХ е бил уволнен за пореден път. Става дума за Антон Генов, за когото Фрог нюз многократно е писал. Въпреки, че преди няколко години той стана клиент на прокуратурата, успя да се върне на „бял кон“ в агенцията и то на възлова позиция. „Късметът“ обаче му изигра лоша шега тъй като наскоро Генов пак е бил махнат от БАБХ.


  Според източници в министерство на земеделието през май месец тази година са възложени нови функции по осъществяване на граничен контрол на внесен през летище „София“ суровини и храни от неживотински произход. Именно поради новите функции печално известният Генов  е следвло да има специални компетенции по ръководене на системата ТРЕЙСИ. Заради липсата на компетенции, той е бил освободен.

 

Преди да се върне в БАБХ през 2019 година бизнесмени разкриват в писмо до вицепремиера Томислав Дончев и министъра на земеделието Десислава Танева и посолството на Холандия, че  са силно притеснени както от опитите делото на Генов да бъде прекратено, така и от  методите му на управление.  Предприемачите  не скриха опасенията си, че ако Генов се завърне в столичния клон на БАБХ или пък на друг висок пост в същото ведомство,  рекетът срещу тях може  да продължи с пълна сила. Гласът им тогава не бе чут и той в крайна сметка бе възстановен.

 

След поредното му уволнение, бизнесмените отново си отдъхнаха, че няма да работят под страх от рекет и изнудване. Припомняме ви, че Антон Генов беше обвинен в престъпление по служба заради неправомерни действия срещу фирми, които са конкуренти на сина му в сферата на изкупуване на отработена мазнина за биогориво. При разследването беше установено, че на 3 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде проверен склада на дружество в Нови Искър, като били иззети 8180 л отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони.

 

 От прокуратурата отбелязаха, че шефът дирекцията е превишил правата си, защото неговото ведомство няма право да се занимава с отпадъци. Според държавното обвинение целта на Генов е била да набави облаги за дружество, в което по същото време работел синът му и което имало същия предмет на дейност като проверяваното. Именно автомобили на тази фирма превозили конфискуваната от Нови Искър мазнина в неизвестна посока.

 

 Обвинитерите се натъкнали и на други странни факти. Според тях, на 4 ноември м.г. Генов разпоредил проверка при друг конкурент на сина си – фирма в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, защото дружеството подало сигнал в Агенцията по храните и тя спряла действията на ОДБХ – София. Антон Генов ще отговаря  и за това, че през октомври м.г. принудил фирма с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност в София. Става дума за фирма, която отново изкупува мазнина за биогориво. На бившият съдия беше наложена  мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 5000 лв.

 

 В светските среди Генов е познат като голям ценител на пищните дами. Често позира пред камерите с тях  по разни партита. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама