НОВИНИ


Европейската комисия осъди насилието над журналисти. Иска разследване

26 7555 03.09.2020
Европейската комисия осъди насилието над журналисти. Иска разследване

Притесняват ме безбройните доклади за полицейско насилие над журналисти, които са отразявали демонстрациите в София. Няколко представители на медиите са били пребити и напръскани с лютив спрей, когато се е стигнало до сблъсъци между униформени и протестиращи по време на вчерашните демонстрации в столицата. Един журналист е бил задържан за часове, а оборудването на други е било повредено.


Това се посочва в позиция на Съвета на Европа. Тя идва ден след ескалациите по време на протестите вчера, при които няколко журналисти и демонстранти пострадаха сериозно при сблъсъци между униформени и протестиращи.

 

“Насилието над журналисти, особено от ръцете на държавни служители, противоречи на задължението на държавата да пази свободата на словото и сигурността на журналистите. Затова призовавам българските власти да проведат ефективно разследване за това неприемливо поведение. Важно е да се дават ясни инструкции на полицаите да уважават свободата на словото и да позволяват на журналистите и представителите на медиите да отразяват протестите безопасно”, заявяват от ЕК.

 

Позицията може да видите тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама