ИНТЕРВЮ


Соломон Паси: Филчев работеше за КГБ

33 12084 16.02.2010
Соломон Паси: Филчев работеше за КГБ
Соломон Паси

Правителстовото на Станишев върна достъпа на руските тайни служби до наша секретна информация. При предишното правителство хора със съмнителни качества ставаха дипломати, казва бившият външен минситър, вкарал България в НАТО



Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Паси, вчера обявихте от телевизионния ефир, че бившият главен прокурор Никола Филчев е свързан с изпълнението на мокри поръчки, какво конкретно имате предвид?


- Цяла България и целият свят станаха свидетели, че като министър на външните работи аз отрязах достъпа на руски тайни служби до секретна информация в България.

През периода 2004 - 2005 г. направихме едно техническо нововъведение в министерството, което на практика лиши чужди тайни служби от възможността да контролират и шпионират дипломатическата поща на министерството с посолствата ни по света. В резултат на това кръгове близки до съветското КГБ и българската Държавна сигурност инспирираха изключително недостоен процес. Като външен министър ме обвиниха в шпионаж в полза на чужда държава. Това бе изключително зле скалъпен процес, а главен изпълнител на целия заговор се оказа именно главният прокурор Филчев. След дълги години мълчание, вчера той се появи в медийното простнаство и в интервю обясни, че всички хора в прокуратурата са като негови деца. Смутен съм от това изявление.

- Каква опасност съзирате, ако магистратите в държавното обвинение наистина приличат на деца на стария си шеф?


- Не бих искал да коментирам работещите в тази институция. Но много бих се радвал, ако въпросните магистрати, които Филчев определя като свои деца, се разграничат от тази негова констатация с думите и делата си.

- Защо смятате, че Никола Филчев е свързан с резидентите на КГБ в България?

- Хората, които бяха истински засегнати от технологичното въведение във външно министерство бяха онези, които имаха достъп до шифровачните машини, които от 1948 до 2004 г. се произвеждаха в Москва.

- Но след вашето излизане от външно, системата ТРАНСАТ не заработи, обявиха я за неефективна?


- След идването на правителството на г-н Сергей Станишев е било разпоредено да бъде прекратено използването на тази система. Известно време след това е отчетено, че тя не е била ефективна. А пределно ясно е, че ако една система не се използва, то няма и как да стане ефективна. А бяхме я направили така, че през нея да минават всякакви телефони, факсове, емейли и т. н., за да се елиминират старомодните начини на комуникация. Мисля, че е ясно какви интереси стоят зад изолирането на системата и неизползването й, както и кои хора са имали интерес от активния й провал.

- Кой извън България е искал тази система да не работи?


- Попитайте всички хора, които са произвеждали шифровачните машини в България, защо са били сериозно затруднени от въвеждането на високотехнологичната ТАРНСАТ? Просто повече не можеха да бъдат прихванати никакви информации. Разбираемо е кой ще е недоволен тогава.

- Защо Филчев се е включил в наказателна атака срещу вас?


- От поведението и действията на главния прокурор тогава пролича, че той е маша за провеждането на чужди интереси и загърбва националните. На определени кръгове в страната е известно как е било взето решението за започване на процес срещу мен, както и какви улики са били подхвърлени и скалъпени. Но действията им от самото начало бяха предизвестени, че ще се провалят с гръм и трясък. Жалкото е, че по онова време, редица държавни функционери, които можеха да вземат отношение по скандала, мълчаха.

- Имате ли съмнение, че Никола Филчев е използвал прокуратурата за оказване на натиск върху държавни лица и бизнесмени?

- Получих недвусмислена информация от прокурорите, на които по онова време им е било възложено да ме разследват. Наредили са им да намерят за мен под вола теле.

- Кои са кръговете, които са използвали главния прокурор за компроматната акция?


- Всичко тръгна от една публикация във в. „Земя”. Знае се кой му е собственика на този вестник, спонсорите и дописниците. Подхвърлената от тях интрига бе договорено Филчев да я поеме като високо вдигната топка и да започне една крайно недостойна за страната ни акция. В личен план за не смятам, че съм пострадал от скандала и разследването срещу мен. Показал съм какво и как работя за страната си. Но действията на прокуратурата тогава бяха унизителни за институциите.

- Как приключи накрая делото срещу вас?

- Бе прекратено поради абсолютната му безпочвеност и безсмисленост. Но за мен след това остана напълно непонятно как един човек като Филчев беше облечен с благоволението на всички държавни институции и изпратен като представител на държавния глава в Казахстан.

- Имате ли представа как е активирана дипломатическата му кариера, какви следи от прокурорската му работа е трябвало да бъдат заметени?


- Нямам конкретна представа как е станало дипломатическото му назначение, защото нямах вече достъп до този процес. Но по закон изпращането на посланици става, когато външният министър, а той бе Ивайло Калфин, предложи дадена кандидатура на премиера, а той на президента. Това са трите държавни лица, които взимат решението. Но това не беше единствения случай на човек със съмнително поведение, изпратен за дипломат в чужбина при предишното управление. Проблемът е, че както изпращането, така и отзоваването на Филчев останаха не достатъчно изяснени за българската общественост.

- Като бивш външен министър смятате ли, че е допустимо такива хора да представляват България по света?


- Достатъчно ясно съм показал, какви хора сме изпращали на дипломатически мисии през периода 2001-2005 г. и не смятам, че сред тях може да се намери фигура като Никола Филчев.

- Вчера партията на Иван Костов, ДСБ поиска официално Филчев да бъде арестуван и подведен под отговорност. Има ли основание за такива действия срещу него?

- Не познавам в детайли аргументите за това искане. Но смятам, че след като ДСБ са предприели такава стъпка, а те са достатъчно опитни и като опозиция, имат солидни факти за това.

- МВР се закани да търси пипалата на мафията на всички нива, какъв знак е това?


- Ако МВР и правителството реализират тази си цел, ще бъде много полезно за обществото. Не смятам, че трябва над някого да се опъва политически чадър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама