НОВИНИ


Вицепрезидентът Илияна Йотова: Протестът е за справедливост

21 4472 12.09.2020
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Протестът е за справедливост
Илияна Йотова

Протестът не е партиен или социален. Няма лозунги и призиви за повече социалност, за заплати, пенсии и т.н. Но има съществено и много важно мото - за справедливост. Този протест е на хората, които казват, че така повече не може.


Това каза пред  БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

"Президентът Радев избра по-честния подход - не зад завесите, а пред завеситеИзлезе с всички рискове, които може да има един президент и един лидер, да каже това, което мисли, с ясното съзнание, че то не може да се възприеме от всички", каза тя.

 

"Смисълът на стиснатия юмрук на президента, според мен и хората, които дойдоха абсолютно спонтанно първия и втория ден на протеста – те възприеха този юмрук като нещо съвършено друго сила и желание да бъдем заедно, заедно срещу това, което се случва в страната, ситуацията в страната.", допълни тя.

 

По думите й мостът между Президентството и Министерски съвет не е бил изгорен със сегашните действия на Румен Радев, а много преди това.

 

„Това се случи няколко месеца след като ние встъпихме в президентската власт.

Очевидното нежелание на изпълнителната власт да работим като две институции, които имат национални цели и интереси, случи се едно противоборство, което беше несериозно и до голяма степен подрива авторитета на институциите в България, а след това се чудим защо хората не ни вярват. Аз съм против и това този „конфликт“ да се представя като конфликт между две личности. Нещата са много по-сериозни. Хората, които протестират, тези 60 000, които излязоха на 10 септември не са там, защото са на страната на Радев или на една политическа сила. Това е едно спонтанно движение и хората, които схващат проблемите си не като породени от две личности, а като проблеми, породени от цялата система, която те не възприемат“, обясни Илияна Йотова.

 

Тя направи прогноза, че младите хора на протеста ще се увеличават все повече през следващите месеци.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама