АКТУАЛНО


Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото

36 12099 16.09.2020
Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Притеснителен сигнал за България дойде от Брюксел днес. ЕК обяви, че възнамерява да обвърже отпускането на пари от европейски фондове с върховенството на закона в страните-членки. Това бе оповестено от първото слово на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.


Разбира се, във фокуса на изказванията бе кризата с коронавируса и предизвикателствата, пред които се изправя общността вследствие на епидемията от COVID-19. Финансовата помощ за държавите-членки обаче ще бъде строго обвързана с върховенството на правото.

 

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори", отсече фон дер Лайен.

 

Припомняме, че въпросната програма е в размер на 750 млрд. евро. Изказването на председателя на ЕК обаче идва на фона на поредицата от сътресения в българското правителство и нестихващите демонстрации срещу управляващите и главния прокурор, които продължават вече почти 70 дни. Освен това, днес стана ясно, че са били изпратени и неудобни въпроси до управляващите и държавния обвинител, които касаят скандала “БарселонаГейт" и изтеклите скандални записи.

 

“Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен.

 

Той се очаква на 23 септември и целта му е да покаже какво е състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За пръв път обаче този мониторинг се съчетава с финансови санкции.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама