НОВИНИ


“Маската невъзможна” 2: МЗ раздало компрометирани китайски маски без да ги тества

9 5906 17.09.2020
“Маската невъзможна” 2: МЗ раздало компрометирани китайски маски без да ги тества

1.2 милиона предпазни маски от компрометиран китайски производител са били раздадени на българските медици на първа линия. Тестовете на предпазните средства обаче са били извършени проформа и така съзнателно са били изложени на риск лекарите, борещи се с COVID-19.


Това показва втората част от разследването на Антикорупционния фонд “Маската невъзможна”.

 

В края на месец март 2020 министърът на здравеопазването сключи два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU. Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат публикации, че компанията RYZUR е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с COVID-19.

 

Маските са били върнати от няколко държави, в това число Нидерландия и Испания. Канада пък изрично декларира, че маските представляват риск за човешкото здраве и работещите с инфекцията на първа линия няма да получат такива.

 

“Детайлен анализ на предоставената документация, обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за изследване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало само една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 отделни пратки, което прави тестването непредставително. В протокола не се описва утвърден научен метод за изследване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ - единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието”, посочват от Антикорупционния фонд.

 

Още от разкритията вижте във видеото:

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама