НОВИНИ


Проф. П. Киров: Скандално е чрез загърбване на върховенството на закона да се налагат партийни интереси

7 6043 18.09.2020
Проф. П. Киров: Скандално е чрез загърбване на върховенството на закона да се налагат партийни интереси
Проф. д-р Пламен Киров

Като че ли този парламент вече е ударил дъното и оттук нататък можем само да се забавляваме с това, което ни очаква да видим в следващите месеци. Конституцията ни вероятно няма да може да бъде изменена чрез референдум. Повече от скандално е чрез загърбване на върховенството на закона и Конституцията да се налагат на обществото партийни идеи и интереси. Глава IX на действащата такава е много категорична по отношение на евентуални промени. Ако някой си мисли, че това може да стане, се лъже в очакванията си.


Така ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров коментира пред Нова тв приетите от депутатите промени в Изборния кодекс, с които беше дадена и възможност с референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

 

Припомняме, че предложението на ВМРО за такова изменение в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше отхвърлено от правната комисия, но вчера в пленарната зала депутатите изненадващо го подкрепиха. По този начин приеха, че с референдум ще могат да се решават всички фундаментални въпроси  – за формата на държавно управление, за основните права на гражданите, за територията на страната и т.н.

 

Проф. Киров бе категоричен, че тази промяна няма да се случи. Още вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстове от Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, а бившият конституционен съдия очаква вето и на тази поправка, както и сезиране на Конституционния съд, ако то бъде преодоляно. По думите му, с този си акт депутатите вчера само са „вдигнали топката“ на Радев. Киров каза още, че вносителите от ВМРО са успели да профанизират патриотичната идея.

 

„Но тук е по-важно намерението, което беше демонстрирано и начинът, по който беше направена тази промяна. То е повече от скандално, защото издава намеренията на едни хора да загърбват върховенството на закона и още повече върховенството на Конституцията, като се опитват да прокарват едни други политически идеи, които са тясно партийни“, заяви проф. Киров.

 

Бившият ĸoнcтитyциoнeн cъдия e yбeдeн, чe cвиĸвaнeтo нa Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe (BHC) и пoдĸpeпa зa пpoeĸтa нa ГEPБ зa нoвa Koнcтитyция e миcия нeвъзмoжнa, a цeлтa нa пpoдължaвaнeтo нa пpoцeдypaтa цeли eдинcтвeнo yдължaвaнe нa мaндaтa нa пpaвитeлcтвoтo и пapлaмeнтa, ĸaĸтo и избягвaнe нa cлyжeбeн ĸaбинeт. Toй нe oчaĸвa БCΠ и ДΠC дa пpoмeнят пoзициитe cи, ĸoитo ĸaзaxa „He“ нa пpoeĸтa, ĸoeтo гo oбpичa нa нeвъзмoжнocт дa пoлyчи нyжнитe вeчe 160 глaca зa cвиĸвaнe нa BHC.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама