НАРОДЕН ГЛАС


Защо се радват феновете на ЦСКА?! За сиромашката радост....

10 8389 02.10.2020
Защо се радват феновете на ЦСКА?! За сиромашката радост....

Вън от всякакви емоции ето какво мисля за мача снощи и въобще по темата. Защо се радват феновете на ЦСКА, какво толкова е направил отборът?! Феновете на Левски най-добре ще ме разберат, защото техният любим отбор върви 1:1 с пътя на ЦСКА с разликата от пращането във ”В” Група (засега).


ЦСКА в последните 10 години бе управляван лошо от самозвани герои и крадци, потъна в дългове, изпадна в колапс, отиде във "В" група. Помня абсолютно всички мачове във "В" група, както и първия, когато беше адска жега и на Армията имаше над 5000 души. Феновете минаха през какво ли не - закачки, обиди, сравнения... И сега се радват. Малко сиромашка е тяхната радост, защото е ясно - ЦСКА победи Базел, който е един среден европейски отбор (да използвам терминологията на Пената). ЦСКА, Левски, Лудогорец, Локо София, Славия, та дори и Марек и Дунав Русе са побеждавали къде-къде по-големи грандове в Европа.


НО... ВАЖНАТА разлика е, че в момента българският клубен и национален футбол е в тежък нокаут. Ние нямаме и никога няма да имаме повече допирни точки с Швейцария. Само влезте в кенефите на летището в Базел и вижте къде са те, къде сме ние!!! Не говоря после за главната улица или за мостовете със знамената на града и отбора. Не говоря за високия стандарт, за придвижването с колелета, за чистотата по улиците, за катедралата и площада... абе няма смисъл да се сравняват двете неща. Това са две различни планети, които се отдалечават. И тук идва радостта на феновете на ЦСКА. Да, Базел не е ПСЖ или Манчестър Сити, но към момента успехът на ЦСКА над Базел, чийто бюджет вероятно е около 50-60 милиона евро и то насред Швейцария, е много голям. Само за сравнение Валентин Щокер има 82 мача в Европа и според мен това се равнява на всички мачове взети заедно на всички футболисти на ЦСКА, умножени по 2, ако не и по 3. В Базел има футболисти, които струват ПАРИ, национали са на страните си и са стока за Западна Европа. В ЦСКА все още има футболисти - повечето свободни агенти или докарани от някой плаж.

Базел бил зле и бил слаб отбор?! Не искам да споря на тази тема с мои приятели, ЗАЩОТО това са фенски размисли и откровено глупави теории. По тази логика Роналдо повръща цяла нощ преди финала с Бразилия на финала на Световното 1998 година - отровен или Бог знае какво, но Франция стана световен шампион. Въобще не им пука, че Роналдо не е бил във форма. Аржентина дали още повтаря, че Диего изгоря с допинг преди нашия мач и паднаха на Световното. Мога да изброя още десетки факти, като например участието на Левски в групите на Шампионската лига - игра срещу 6-тия Киево, а не срещу по-силен отбор заради скандалите в италианския футбол - и още и още. Та само преди 2 дни Пиронкова победи Серина Уилямс. Ама отказала се - отказала се, това е спортът. Проблемите на съперниците са си проблеми на съперниците.
????Имам няколко човека, които дават примери с успехите на Лудогорец. Факт - имат успехи, никой не може да ги отрече. НО... Фенове на Лудогорец на този етап са: 1.Родените в областта (които преди това са били фенове на ЦСКА или Левски и след идването на КД са отново "ние сме лудогорци"); 2.Хора, които не гледат български футбол, а предимно международен и нямат любим български отбор; 3.Манекенки, които си правят селфита на Васил Левски на мачовете с Реал Мадрид и не знаят кои са Реал, кои са Лудогорец; 4.Бизнесмени от обкръжението на Киро, които за да му се свалят, са фенове на Лудогорец; 5.Двама-трима журналисти колеги, които подскачат на пропуските на Лудогорец все едно цял живот са били фенове на Лудогорец, което е адски смешно и жалко.


Всички колеги в бранша знаят и да напиша на останалите, които правят ненужни и безсмислени сравнения. Снощи около 23:15 и днес цял ден, ровейки във Фейсбук, 90:10 от мненията са за ЦСКА или бъркам??? Това не е показателно?! Да вземем разпространението на вестниците, макар и залязващи, все пак някакво доказателство. При успех на ЦСКА (или Левски респективно) тиражите се вдигат неимоверно. Посещенията в сайтовете - също. Телевизионните емисии (извън Нова ТВ) - със сигурност ще започнат с ЦСКА/Левски. Докато при успех на Лудогорец, ако Киро не изкупи всички броеве, се продават 3-4 броя от вестниците повече... Лудогорец e добър ПРОЕКТ, повтарям ПРОЕКТ. Това е нещо частно, което се развива паралелно и в свой собствен си свят (нищо против пичове и добри момчета като Светльо Дяков и Владо Стоянов, например. Изключителни момчета). Категоричен съм, че Лудогорец няма абсолютно никакъв принос за развитието на българския футбол като цяло - НИКАКЪВ! Ако преди 5 години твърдяха, че "рано е още да изкарваме наши футболисти", днес вече 10-та година са в елита. И все още няма такива. Пак повтарям - евала за големите им европейски нощи, но този отбор е извън реалността на българския футбол - невъзможно е абсолютно целият футбол да е под дъното и да искаме победи над Реал Мадрид и да не се радваме на победи над Базел. Нашият футбол е най-слабият, сравнен с всичко на запад от Кюстендил. Категоричен съм - дори по-слаб от този в Македония и Албания. Дори отборът от Фарьорите Клаксвик стигна до плейоф в Лига Европа... И на какво отгоре ние се смеем и не може да се зарадваме?! Сигурно, защото бием всеки ден отбор от центъра на Европа или че имаме капацитета, финансите, образованието, културата и липсата на корупция на тези страни?! Моля ви, като сравнявате, вижте в какви лайна сме потънали и тогава вадете аргументи. Да, сиромашка радост е, но беше нужна...

 

Стефан Ралчев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама