НОВИНИ


Политолог: Ако България продължава да действа така безхаберно, ще бъде спряно финансирето от ЕС

12 5628 05.10.2020
Политолог: Ако България продължава да действа така безхаберно, ще бъде спряно финансирето от ЕС
Иван Начев НБУ

Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава. Досега всичко беше много дипломатично – някак се казваше, че вървим напред, но вече очевидно имало нещо, преляло чашата, и в крайна сметка доведе до това, че и в двата доклада да няма добра оценка за това, което се случва в България. Ако България продължава да действа така безхаберно, както в момента, ще се стигне до постепенно спиране на финансовите й средства, което не е добре за българското общество.


Това коментира пред БНР политологът и преподавател в НБУ Иван Начев.

 

Ние сме в група, която ще бъде дългосрочно наблюдавана, допълни той.

 

"Дебатите в Европейския парламент днес, посветени на България, са показателни за усилията и амбицията на новата Европейска комисия да постави върховенството на закона в основата на разпределението на средствата в ЕС", смята Начев. Въпреки необвързващия характер на резолюцията, която предстои да бъде гласувана, политологът вижда потенциалните рискове.

 

По думите му един по-негативен сценарий може да доведе да бъдат по-внимателно разпределяни тези средства, а дори и до спиране на някои от европейските фондове за България.

 

"Това не е първи случай, когато в ЕП се приемат подобни резолюции, същото беше с Полша и Унгария", припомни Начев.

 

„Разликата с България обаче все пак е в това, че европейските пари, фондовете, в случая с Полша и Унгария доведоха до повишаване на стандарта и качеството на живот. Ако погледнем икономическите данни, ще видим, че тези две държави постепенно доближиха средноевропейския стандарт, средноевропейското живеене на обикновените хора, докато това в България не се случва и това е по-големият проблем“, допълни политологът.


Според него страната ни е разполагала с достатъчно време, за да има видими резултати за гражданите у нас, тъй като вече 14-а година сме в Европейския съюз, или повече от два програмни периода, в които се разпределят евросредства.

 

„Видими резултати има от гледна точка на инфраструктура, но от гледна точка на начина на живот няма видими резултати. Това е повече от очевадно“, бе категоричен Начев.


По думите му във всички икономически доклади се казва, че в България качеството на живот се влошава. "Това ерозира доверието в самия Европейски съюз и недоверието към българските институции ще се пренесе и към европейските.", изтъкна още Начев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама