НОВИНИ


ЕС налага санкции срещу 40 управници от Беларус

5 4245 05.10.2020
ЕС налага санкции срещу 40 управници от Беларус
БГНЕС

Лидерите на страните от ЕС се договориха за санкции срещу 40 беларуски представители заради изборни манипулации на президентския вот през август и заради потушаването със сила на последвалите масови протести в страната.


Сред засегнатите са вътрешният министър и ръководителят на изборната комисия, съобщава Reuters. След реакцията на ЕС последва и решение на САЩ да бъдат наложени санкции срещу осем беларуски представители по същите причини.

 

В отговор на наказателните мерки на ЕС правителството на беларуския президент Александър Лукашенко заяви, че е изготвило списък с хора, на които е забранено да влизат в страната. Засегнатите не бяха назовани, нито бяха обявени техните държави. Също така бяха привикани беларуските посланици от Полша и Литва за консултации, а двете страни бяха призовани да намалят размера на дипломатическите си мисии в Минск.


"Налагаме визови санкции срещу най-пристрастните представители на европейските институции, включително Европейския парламент и страните членки", посочва беларуското външно министерство.

 

Санкциите на ЕС до този момент бяха блокирани от Кипър заради несвързан спор с Турция. Но според анализатори забавянето им е подкопало авторитета на Брюксел на външнополитическата сцена. "Това, че сега можахме да постигнем споразумение за тези санкции, е важен сигнал, тъй като подсилва онези, които протестират за свобода на словото в Беларус", заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Капитал".

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама