НОВИНИ


НС ще обсъди ветото на държавния глава върху разпоредби в Изборния кодекс

0 3562 08.10.2020
НС ще обсъди ветото на държавния глава върху разпоредби в Изборния кодекс

Народното събрание ще обсъди ветото на държавния глава Румен Радев върху разпоредби в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване не само с машини, но и с хартиени бюлетини.


Президентът възразява срещу прокарания смесен вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което обезсмисля, по думите му, машинното гласуване.

Радев посочва, че подобни решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите, уточни БНР.

 

В мотивите на ветото се атакува и изцяло прехвърлената отговорност върху Централната избирателна комисия да определя дали да се наемат или закупят машините, което според президента означава бягство от отговорност на парламента.

Държавният глава изразява несъгласие с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

 

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче дадоха заявка да отхвърлят ветото с мотива да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.

Вчера мнозинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама