ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 26 февруари

0 3746 25.02.2010
Петъчната преса на 26 февруари

Вестниците пишат за това, че пиратите ще продават един по един моряците ни; че агентите на ДАНС не се оправили във флашките на Емин; за първи уволнен съдия заради връзки с Красьо.



Български моряк: Пирати ще ни продават един по един, цитира 24 часа.

“Пиратите се готвят да продадат нашия кораб, а нас или да ни изхвърлят на брега, или да ни продават един по един.” Това заяви в телефонно обаждане до “24 часа” българският моряк Ивайло Русев - старши помощник-капитан на кораба “Сейнт Джеймс парк”, похитен край Сомалия на 28 декември 2009 г. Освен него на борда има още четирима наши сънародници. “Вече два месеца сме в плен и останахме почти без храна и вода. Пиратите ще гледат да се отърват от нас. Те ще продадат кораба за 4,5 милиона долара, макар той да струва значително повече”. А нас ще изхвърлят на брега, което е фатално. Един европеец ще загине най-късно на втория месец на този бряг. Нямаме пари да се приберем”, алармира още Ивайло Русев.
Той допълни, че пиратите няма да посмеят да убият екипажа, тъй като при смърт на някой от моряците застраховка за кораба не се изплаща. Вероятно похитителите искат да получат застраховката. Тя е общо 1,2 милиона долара за 26-членния екипаж.

Агентите на ДАНС не се оправили във флашките на Емин, твърди 24 часа.

Чакат се повторните резултати от информацията в компютъра на Ахмед Емин, които биха могли да обърнат разследването. Експерти търсят данни, свързани с националната сигурност, твърдят от прокуратурата. Хард дискът, флашки, както и документи, иззети от кабинета му, са пратени за повторен анализ в ДАНС. Веществените доказателства били проверявани в началото на разследването, но от ДАНС съобщили, че при анализа не е открито нищо съществено. Преди 2-3 дни хората на главния прокурор Борис Велчев отново препратили на родното ФБР всички материали по разследването за смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган. Специалните агенти установили пропуски в разследването, някои от които свързани с анализа на информацията във флашкарти. Според районния прокурор Александър Налбантов от ДАНС не са се ориентирали в документацията.

Първи уволнен съдия заради връзки с Красьо, съобщава Дневен Труд.


Първият съдия, уволнен дисциплинарно заради контакти с Красимир Георгиев, е Даниел Минов от Велико Търново. В четвъртък Висшият съдебен съвет го отстрани с 18 гласа “за”, 2 “против” и 1 “въздържал се”. Минов бе председател на окръжния съд в Търново до юни м. г. Само 1 глас не му достигна да бъде преизбран за втори мандат. Не става дума за корупция, изрично подчерта след заседанието членът на ВСС Петър Стоянов. Липсата на самокритичност у Минов за 14-те си контакта с Красьо, в които не виждал нищо лошо, обаче убедили ВСС, че трябва да бъде отстранен от съдебната система.

Ти смени ли си паспорта? Виж кога изтича срокът!, пита Дневен Труд.

Почти всеки помни хаоса в България при смяната на паспорти преди 10 години и на автотабели преди 4 години. От МВР обаче уверяват, че подобни чудеса от героизъм няма да се повторят. И пускането на новата система за документи с биометрични данни ще стане възможно най-цивилизовано. През 2010 г. изтичат сроковете на над 2 млн. лични карти, 1,2 млн. международни паспорти и към 1 млн. шофьорски книжки. Подмяната на документи не е задължителна, ако тяхната валидност не е изтекла! За да се избегнат опашките пред гишетата, парламентът удължи с 6 месеца срокът за всички лични карти и шофьорски книжки, изтичащ през тази година.

Държавна земя на цената на две дъвки, информира Дневник.

Броени седмици след като скандалите със замените на държавни гори отново излязоха на дневен ред заради намесата на Европейската комисия, на ход са сделките с гори. Държавни терени край морето са продавани десетки и дори стотици пъти по-евтино от пазарните им цени, съобщи варненският областен управител Данчо Симеонов. Това са първите резултати от проверките на сделки с държавни гори през последните години. Досега проверката на варненската областна администрация, която продължава, е показала, че в периода 2004 - 2008 г. са сключени 27 сделки, при които държавната земя е продадена изключително евтино. Терени по Северното Черноморие, част от държавния горски фонд, са купувани буквално на цената на две пакетчета дъвки - по 1.92 лв. или 2.03 лв. за квадратния метър.

Брак с ром? Никога!, известява Новинар.


85% от родителите не биха приели детето им да се ожени или да живее на семейни начала с човек от ромски произход. 40% от майките и бащите не одобряват до детето им на чина в класната стая да седи ромче. Това сочат резултатите от проучване на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД. Резултатите бяха представени по време на семинар във Велинград, посветен на борбата с дискриминацията и проведен от Социалното министерство и Комисията за защита от дисриминация. Въпреки неприемането на ромите, родителите са склонни хлапето им да дружи с дете от другия етнос

Продават се, мамо, Сините камъни, оповестява Стандарт.

Продават се, мамо, Сините камъни. Така природозащитници от коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България" алармираха днес, че сливенската община е поискала да стане собственик на парка. Общинарите гласували предложението на 18-и този месец, като само един от тях се възпротивил. "Паркът ще запази статута си на защитена територия, независимо чия собственост ще бъде", заяви веднага след вота кметът на Сливен Йордан Лечков. Той допълни, че единственото, за което общината ще настоява, е да бъде направен подробен устройствен план. Екозащитниците посочват, че решението за Сините камъни на общинския съвет е незаконосъобразно, защото паркът е част от европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000", както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама