НОВИНИ


Заразените по света надхвърлиха 36 милиона, учени предупреждават за нова глобална заплаха

11 4947 09.10.2020
Заразените по света надхвърлиха 36 милиона, учени предупреждават за нова глобална заплаха

Броят на потвърдените с коронавирус по света надхвърли 36 милиона души. Само за последното денонощие броят на инфектираните се увеличи с над 338 хиляди души. Това са данни на Световната здравна организация, според които и броят на смъртните случаи от COVID-19 се е увеличил - с над 5 хиляди и 500 за денонощие.


Най-много хора са починали в Северна и Южна Америка - над 2 700. В Югоизточна Азия - над 1 100, а в Европа - 944.


Според статистиката на СЗО, базирана на официално потвърдени данни от страните, най-много заразени с коронавирус има в Съединените щати, следвани от Индия, Бразилия и Русия.


На този фон изследване, публикувано в „Сайънс Алерт“, предупреждава за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супербактерии.


Експерти посочват, че 700 000 души ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии. СЗО допуска, че до 2050 г. броят на хората, заразени с вредни микроорганизми, може да достигне 10 милиона.


Учените посочват, че поради твърде честата употреба на антибиотици, особено в животновъдството, много бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, са станали много трудни и понякога невъзможни за лечение.


Както отбелязва професорът по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего Стефани Стратди, на фона на пандемия и неконтролиран прием на антибиотици, светът може по-бързо да се сблъска с агресивността на нов патогенен организъм.


За разлика от COVID-19, който се появи внезапно, кризата със супербактериите назрява постепенно. Тя вече е пандемия. Това е глобална криза и поради COVID ситуацията се влошава", каза професорът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама