НОВИНИ


Световната търговска организация за първи път ще бъде оглавена от жена

1 5004 11.10.2020
Световната търговска организация за първи път ще бъде оглавена от жена
Световната търговска организация

За първи път жена ще поееме ръководството на Световната търговска организация (СТО). Двете кандидатки за поста са Ю Мьонгхи, министър на търговията на Южна Корея, и Нгози Оконджо-Ивеала, бивш министър на икономиката на Нигерия. Те са спечелили най-голяма подкрепа от 164-те страни-членки.


“Двете жени, които са в последния кръг, са много квалифицирани”, заяви говорителят на организацията Кийт Рокуел, цитирана от БГНЕС.

 

“Това е нещо, с което всички са съгласни. Ние сме впечатлени от тях още от самото начало. Те са с много опит в справянето със сложни проблеми като този.”, допълни тя.


Името на избрания ще бъде оповестено не по-късно от началото на ноември. Тя ще замени бразилеца Роберто Азеведо, който обяви напускането си година преди края на мандата си, за да работи в мултинационална компания. Управлението му е белязано от натиск от американския президент Доналд Тръмп, който обвини СТО, че се отнася несправедливо към страната, предизвиквайки търговска война с Китай.

 

В Световната търговска организация членуват 162 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и над 20 наблюдатели или страни в процес на присъединяване. Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда на всеки 2 години, Общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите, и генерален директор, назначаван от конференцията. Секретариатът на СТО е в Женева, Швейцария. СТО се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка от търговски споразумения и система от правила за разрешаване на спорове.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама