НОВИНИ


Гореща точка: Беларус. Стотици арестувани след поредна нощ на протести

7 5088 12.10.2020
Гореща точка: Беларус. Стотици арестувани след поредна нощ на протести
Александър Лукашенко БГНЕС

Гореща остава обстановката в Беларус. След поредна вечер на протести срещу режима на Александър Лукашенко стотици граждани са били задържани от властите. Арестувани са и над 40 журналисти.


По информация на руските информационни агенции става дума за над 500 души. Сред арестуваните е и Никита Домрачов - брат на биатлонистката и четирикратна олимпийска шампионка Дария Домрачова.

 

Представители на медиите също са попаднали в ареста по време на отразяването на поредният масов протест срещу президента Александър Лукашенко. Повечето обаче, по-късно бяха пуснати.

 

Това е десетата подобна масова демонстрация в столицата на Беларус.

 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след като Александър Лукашенко успя да победи опонента си Светлана Тихановска в президентската надпревара на 9 август. Лукашенко спечели 80% от вота, но се смята, че резултатите са били манипулирани с цел той да затвърди диктатурата си. Настоящият държавен глава управлява вече 26 години. Встъпи в длъжност и по време на тайна церемония.

 

Междувременно Европа заяви, че няма да го признае за президент на Беларус. Ситуацията в Беларус ще бъде една от темите, които ще обсъдят днес на среща в Люксембург министрите на външните работи на Европейския съюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама