НОВИНИ


Външните министри на ЕС: Да бъдат наложени нови санкции срещу Русия заради случая ”Навални”

15 5407 12.10.2020
Външните министри на ЕС: Да бъдат наложени нови санкции срещу Русия заради случая ”Навални”
Алексей Навални

Да бъдат наложени нови санкции срещу Русия заради случая ”Навални”. За това се споразумяха външните министри от Европейския съюз.


Франция и Германия са авторите на предложение за санкции срещу лица, свързани с предполагаемото отравяне на Алексей Навални с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. Аргументът е, че Русия не е предприела стъпки за изясняване на случая.

 

„След като Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди лабораторните резултати от Германия, Франция и Швеция, е пределно ясно, че говорим за нарушаване на забраната за използване на химически оръжия. Това не може да остане без последствия“, обясни Хайко Маас, външният министър на Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС.

 

Тема на външните министри в Люксембург са и събитията в Беларус, допълва БНР.

„Нищо не се е променило в Беларус - протестиращите продължават да са подложени на насилие от режима на Лукашенко, продължават арестите на мирно протестиращи хора. Затова предложих нови санкции, които да се отнасят и лично до Лукашенко“, каза Хайко Маас преди срещата на външните министри.

 

Според наблюдатели обаче решение за налагане на санкции срещу Беларус днес не се очаква. В съвместно изявление на външните министри на Евросъюза се казва, че Брюксел е готов да въведе рестриктивни мерки срещу повече физически лица, свързани с потушаването на протестите в Беларус, ако няма подобрение на ситуацията.

ЕС вече има черен списък за Беларус, включващ 40 имена.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама