ПОЛИТИКА


Как хвалбите на Борисов за електронно здравеопазване се оказаха поредната му Пунта Мара

22 13608 13.10.2020
Как хвалбите на Борисов за електронно здравеопазване се оказаха поредната му Пунта Мара

Имахме разговори и сформирахме екипи. Имахме и разговори и с „Информационно обслужване“, които пък имаха също разговори с Министерство на здравеопазването, които стигнаха до обсъждане на тръжна документация и процедури. Очакваме все още да се проведат тези тръжни процедури за създаването на системите под ръководството на „Информационно обслужване“.


Това съобщи Ивайло Славов в студиото на Сашо Диков в телевизия Евроком. Той е собственик на една от IT компаниите, които преди 6 месеца предложиха на правителството да 15 000 висококвалифицирани безплатни часове в помощ на изграждането на електронната национална здравна система.




Проверка на Фрог установи, че последната публикувана обява за тръжна процедура на сайта на „Информационно обслужване“ е за “Доставка на сървърни шкафове, аксесоари и инфраструктурни компоненти“ -15 Юни, 2020 - 27 Юли, 2020. Предходните са за доставка на оборудване за НАП, поддръжка на софтуер  на „Управление на държавното съкровище“, за лиценз и поддръжка на система в МВР. За електронна здравна система няма и дума.

 

Припомняме, че по време на един от многобройните брифинги в началото на ковид кризата, управляващите обявиха, че IT секторът у нас е предложил безвъзмездна помощ, за да може страната ни да се справи с трудностите и да постигне така мечтаната електронна здравна система.

 

Тогава вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че в срок от няколко месеца предстои да се изгради така необходимата за страната ни система. Кирил Ананиев, тогава здравен министър посочи, че най-важните компоненти, които следва да бъдат направени с това дарение  са: електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и електронна система за диагностициране на лица и такива под карантина.

 

Ананиев обяви още, че „Информационно обслужва“ ще представят също като дарение от своя страна 1 500 часа от техните високоспециализирани специалисти за постигането на тези намерения.

 

„Поставили сме си и цел – всичко това да стане до края на месец ноември и през новата бюджетна година, т.е. в началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване в България.“, гордо обяви Ананиев, а премиера шеговито се включи в разговора с думите: „Ти сега ще искаш да продължи кризата, че да си оправиш всички системи.“




В петък Ивайло Славов заяви, че до момента тези часове, които  IT  сектора е предложил да предостави в по-голямата си част изобщо не са използвани до момента. „След тази пресконференция имаше процес на уточняване между институциите, който установи, че е необходимо да се влезе повече в детайл и да се разпише правилно тръжната документация по отделните проекти. Измести се фокуса от основната цел. В един момент ние се фокусирахме върху традиционната си дейност, защото кризата в резултата на пандемията е повсеместна. Истина е,  че сега, след 6 месеца имаме запитване от  „Информационно обслужване“ дали предложените от нас часове са актуални. Заради дългия период от време хората, които бяхме предвидили да работят по тези проекти, в момента са ангажирани по платени проекти, за да можем да запазим бизнеса си и работните места в него. Вероятно ще има нов рунд на разговори, очакваме ги.“, каза още предприемачът.

 

На страницата на Европейската комисия четем: „Цифровото здравеопазване и грижи се отнасят до инструментите и услугите, които използват информационните и комуникационните технологии (ИКТ) за подобряване на профилактиката, диагностиката, лечението, наблюдението и управлението на здравето и начина на живот. Цифровото здравеопазване и грижи имат потенциал да създават иновации и да подобряват достъпа до грижи и качеството на грижите и да повишават цялостната ефективност на здравния сектор.“

 

Фрог Нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама