НОВИНИ


Очаквано! Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание

20 6505 15.10.2020
Очаквано! Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание
Цвета Караянчева БГНЕС

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание. Гласуваха общо 223 депутати. Искането за нейната оставка бе отхвърлено с 97 гласа ”за” и съответно 126 ”против”. Въздържали се нямаше.


Резултатите дойдоха след повторно гласуване по молба на председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви, че е имало технически проблем при отчитането на резултатите. При първото и второто гласуване разлика имаше едва един глас - вместа 127 гласа "За" отчетените бяха 126.

 

“Получих много обаждания и съобщения за подкрепа, не публично, разбира се. Но те ми помогнаха в много тежък за мен ден. Бях благодарна за тях, но днес виждам, че са били фалшиви. Жалко. Маските паднаха и предполагаемите записи бяха използвани. Заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемия записван отрича да е казвал. Тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Имаше моменти, при които и на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите”, посочи Караянчева.

 

След гласуването Караянчева благодари за подкрепата и призова за продължаване на заседанието по дневния ред.

 

Гласуването дойде след бурни дебати в пленарна зала, които излязоха от политическия диалог и прераснаха в лични нападки. Преди гласуването имаше и пламенна реч на председателя на Народното събрание.

 

Караянчева определи като опит на опозицията да свали легитимно избраната от народа власт. Посочи "метежите", успя да отправи критики и към президента Румен Радев в духа на коментара, направен преди няколко седмици от журналиста Светослав Иванов.

 

"Не от името на народа, а от свое име искам да ви кажа - стига лицемерие. Многократно и по различни поводи е ставало дума за необходимостта да се разграничава институционалното говорене от говоренето във Facebook, каквото по същество представлява изказването ми в Лом, качено на лайф на моята стена. Появи се даже нова настолна игра - събери вдъхновяващи думи на предишни велики председатели и ги съпостави с една реплика, казана на чисто партийно събрание или митинг. Тази настолна игра обаче, колеги, и ние можем да я играем. Ще ви дам пример с изказвания на предишнии държавни глави на България.

 

"Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме и да бием вразите си" - княз Александър Батенберг.

 

"Наш дълг, дълг на всинца ни - от най-малкия до най-големия е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към родината, която живее през поколенията. Нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на това, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ - Отечеството" - цал Борис III.

 

"Да затворим фабриката за илюзиите" - президентът Петър Стоянов.

 

И накрая - президентът Румен Радев, избран от коалицията БСП-ДПС: Мутри вън!

Това е положението", заяви от трибуната Караянчева.

 

"Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, госпожо Нинова. Но защото сме жени намираме сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство", заяви още Караянчева.

 

След речта на Караянчева последваха викове “оставка”, но и аплодисменти в подкрепа на председателя на НС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама