ПЕС: Съветът да приеме план за възстановяване на ЕС без компромиси с европейските ценности

2 3839 15.10.2020

Левите премиери категорични: Европа не може да избира между гражданите и принципите си. Страни с апетит за авторитарно управление и безотчетни еврофондове извиват ръцете на цяла Европа, смята президентът на ПЕС Сергей Станишев.


На координационна среща на лидерите от ПЕС преди днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел, премиери, комисари и партийни лидери от семейството на социалистите обсъдиха преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, Плана за възстановяване на Европа, както и обвързаността с върховенството на закона.

„По-малко от три месеца преди започването на следващия седемгодишен финансов период на ЕС, на фона на набираща сила пандемия и непредвидими последствия за европейската икономика, преговорите за бюджета на ЕС са в задънена улица.

 

Европейски лидери с подчертан апетит за авторитарно управление и безотчетни еврофондове извиват ръцете на цяла Европа. Страни като Унгария и Полша са решени да се възползват от тежката ситуация, за да прокарат собствените си интереси, за сметка на хиляди бизнеси и хора, които са изправени пред нова вълна от безработица и фалити. Позицията на ПЕС е категорична – Европа не може да си позволи да бъде в позиция да избира между гражданите и принципите си.“


.

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше домакин на срещата. В дискусията взеха участие премиерите на Испания – Педро Санчес, Португалия – Антонио Коща, Швеция – Щефан Льовен и Малта – Робърт Абела, изпълнителният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, както и лидерът на Групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия.

 

„ПЕС вече представи своите идеи за социални, икономически и здравни мерки за овладяването на кризата. Много от тях бяха възприети и от ЕК – Механизъм за минимална работна заплата, План за младежката заетост, Младежка гаранция, Детска гаранция, Схема за подкрепа за намаляване на риска от безработица, както и много други. Недопустимо е всички тези инициативи, които целят да изправят на крака обществата и икономиките в Европа, да бъдат използвани като разменна монета за нечии интереси и да стават жертва на нова порция национален егоизъм.“, заяви Станишев.

 

„Социалистите настояваме Съветът да не се отказва от сделката, постигната през юли, и да приеме Плана за възстановяване без да прави компромиси с европейските ценности. В противен случай, освен икономическата рецесия и социалните проблеми вследствие на пандемията, Европа е заплашена да се изправи и пред политическа криза. Освен на думи, обаче, ПЕС не среща подкрепа от останалите политически семейства по темата за върховенството на закона. Докато ЕНП говорят за ценности и принципи, в Брюксел продължават да бранят дискредитираните правителства на Борисов и Орбан, за да си гарантират необходимите гласове за запазване на статуквото и властта в европейските институции. Тази политическа линия на десницата ще завещае корумпирани и авторитарни правителства на европейските граждани за години напред.“

 


.


Препоръчай
ADS
КОМЕНТАРИ
ADS