НОВИНИ


Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/

21 6502 15.10.2020
Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/
БГНЕС

Ден преди Великото народно въстание V към гражданското недоволство се присъединяват и студенти. Исканията остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев.


Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

 

21:00

След химна протестиращите се отправиха на традиционното си шествие до "Орлов мост".

 

20:30

От трибуната на властта студенти обявиха подкрепата си за протестите.

"Дори и утре да не постигнем оставка, трябва да продължим", с тези думи млад мъж – студент, се обърна към протестиращите. Студентът заяви, че хора без никакви морални ценности не могат да продължават да управляват.

 

"Тръгнат ли студентите с мутрите е свършено", заяви от своя страна проф. Велислав Минеков. Припомняме, че тази сутрин студенти от Алма Матер и други университети се присъединиха към протестите.

 

Ораторите от Отровното трио коментираха събитията от днешния ден - изказванията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Иван Гешев в парламента и посещението на Бойко Борисв в Брюксел. 

 

Не бе подминат и пороя от коментари в социалните мрежи на обявлението на Караянчева, че и идвало да се хвърли от някоя скала в Родопите.

 

Организаторите обявиха, че утре ще има "неприятна изненада" за управляващите. Арман Бабикян обаче не уточни каква. Допълни, че протестите няма да спрат и след "стоте дни вот на недоверие". 

 

"На този площад се кове правото, справедливостта, демокрацията, свободата на словото. На този площад са нашите мечти за държавата, в която искаме да живее. Повече не пребиваваме, а живеем и искаме всички да живеем", заяви от трибуната на протеста Арман Бабикян


Бабикян каза още, че нищо в страната не се е променило от студентските протести преди 30 години, в които и той е участвал. На трибуната днес говориха и част от участниците в студентските протести тази сутрин пред ректората на Софийския университет. Те призоваха своите колеги да се включат в протестите срещу правителството. "Утре ще се пише историята", казаха от трибуната оратори. 

 

19.55 ч.

Днес се очаква да станат ясни подробности за националния протест, който ще се проведе в петък. Той е обявен като Велико народно въстание. Това е петата поредна демонстрация от избухването на гражданското недоволство през юли.

Движението по булевард „Цар Освободител“ е блокирано, по булевард „Дондуков“ се осъществява нормално.

 

19.25 ч.

Започват да се събират хора в района на "Триъгълника на властта".

 

Протестите продължават и на фона на обърнатият към страната ни поглед от страна на редица държави от  Европа и целия ЕС. Само преди седмица  Европейският парламент гласува седмица критична резолюция, която очерта основните проблеми пред страната ни относно борбата с корупцията, безконтролността на главния прокурор, неосъществените съдебни реформи и липсата на свобода на словото.

 

Утре стават 100 дни от както огромното гражданско  недоволство избухна. Една от причините бе, че прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за обиски и за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акция на съпредседателя на "Демократична България"  Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг на плажа на лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама