НОВИНИ


БСП иска актуализация на плана за готовност за грипна епидемия

4 4380 16.10.2020
БСП иска актуализация на плана за готовност за грипна епидемия
Корнелия Нинова БГНЕС

Искаме да бъде актуализиран Национален план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос.


Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

 

„Всеки ден излиза нова информация за случаите на заразени с COVID-19. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания. Още от сега болниците започват да изпитват затруднения. Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич. При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се ад хок“, допълни още Нинова.

 

Тя упрекна властите, че са допуснали създаването на паника сред обществото.

„Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката, в ситуации на задръствания. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения”, каза още Корнелия Нинова.

 

“Искаме сега всички това да бъде избегнато. Искаме ясен план за действие с грижа за хората. Предлагаме този план за действие. Това е Национален план на Р България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г., актуализиран последно през 2017 г. Няма никакво логично обяснение защо този план не беше приложен през март и април, ама никакъв. Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност”, призова Нинова.

 

Тя поиска да се гарантира редът и институциите да поемат отговорност.

„Сега е време да сложим ред, да има отговорност. Предлагаме този план да се види, защото в него има изключително сериозно разработени периоди, фази и нива на грипната епидемия“, допълни още Нинова.

 

Тя обърна внимание, че в този документ има данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и антигрип вирусни препарати и неспецифични средства за лечение.

 

„Днес г-н здравен министър, ще има питане след мен, колегите лекари от нашата парламентарна група с подписи за разискване и с проект за решение. Народното събрание, правителството, да разгледаме този план, да се актуализира и оттук нататък стриктно да го спазваме. С една цел – единствено с грижа за хората“, каза още Корнелия Нинова.

 

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов каза, че ситуацията е под контрол и всички нужди се са обезпечени, както и че има достатъчно свободни легла и медици, които да оказват помощ на балните.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама