НОВИНИ


Отиде си бащата на "Бялото слънце на пустинята"

12 9108 22.02.2010
Отиде си бащата на "Бялото слънце на пустинята"
Владимир Мотил

Отиде си от този свят бащата на култовия филм „Бялото слънце на пустинята” Владимир Мотил. 82-годишният режисьор постъпил в болница още на 5 февруари, но лекарите не успели да се справят с повалилата го пневмония.


Владимир Яковлевич Мотил е роден на 26 юни 1927 година. Първия си филм - "Децата на Памир" заснема през 1963 г..
Владимир Мотил бе легендарна личност. Неговите филми отдавна са в Златния фонд на руското и световното кино. Достатъчно е да се споменат "Звезда на пленителното щастие", "Женя, Женечка" и "Катюша", чийто сценарий той пише заедно с Булат Окуджава.

Най-невероятният му филм обаче си остава „Бялото слънце на пустинята”, създаден през 1969 г. По някои данни той е бил гледан от над 100 млн. зрители. Музиката и песента към филма „Ваше благородие” са дело на друга легенда - Булат Окуджава. Главните роли се изпълняват от Анатолий Кузнецов, Павел Луспекаев и Спартак Мишулин.
В Звездното градче, където се обучават и тренират руските космонавти този филм от години се прожектира всеки ден. Със специален указ на президента на Русия Борис Елцин през 1998 г. на филма е присъдена Държавната награда на Русия.
През октомври 2009 г. Мотил завършва работа над последния си филм – „Кървавият цвят на снега”. Трудно е да се изброят всички награди на Мотил. Той е удостоен със званието Народен артист, а през 1998 г. става почетен гражданин на столицата на Таджикистан, Душанбе, за "Децата на Памир".
„Бялото слънце на пустинята” е любим и за няколко поколения българи. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама