НОВИНИ


Професор обясни как се заразяваме с вирус в 85% от случаите

8 5549 21.10.2020
Професор обясни как се заразяваме с вирус в 85% от случаите
Проф. Емил Воденичаров

Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен. В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път, предупреди още проф. Емил Воденичаров, ръководител на катедра ”Хигиена” на Медицинския университет в София.


,,Вирусът трябва да живее в жив организъм и заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска. Вирусът доказано се задържа 28 дни и върху банкнотите и парапети. Най-малко се задържа върху метални части, както и сребърни или златни бижута'', посочи той.

 

В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път, предупреди още проф. Воденичаров.

 

По думите му дезинфектантът трябва да се използва там, където няма възможност да се използва сапун. Той посъветва и да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения.

 

Хавлиената кърпа задържа влага и там продължителността на вируса е до 21 дни, поясни проф. Емил Воденичаров.

 

Проф. Воденичаров добави, че е добре работодателите да редуцират броя на хората в офиса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама