НОВИНИ


Промяна в плана! Здравният министър: Маски ще се носят на места, където има рисков контакт

37 7952 21.10.2020
Промяна в плана! Здравният министър: Маски ще се носят на места, където има рисков контакт
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването БГНЕС

До края на деня се очаква заповедта за задължителното носене на маски на открито. В момента експерти прецизират текста. Той ще бъде по-различен от заявеното от здравния министър вчера.


Това обяви пред медиите самият проф. Костадин Ангелов.

 

Заповедта трябва да влезе в сила от утре, но все още не е ясно кога и къде ще бъде необходимо да се носят маски. Здравният министър обясни, че задължително ще бъде употребата на предпазни средства срещу разпространението на COVID-19 на опашки пред институции и магазини, където има струпване на хора и няма възможност за спазване на дистанция.

 

"Решението за носене на маски на открито, на местата където има рисков контакт, е взето с двучасова видеоконферетна връзка и диалог с двата експертни съвета по епидемиология и инфекциозни болести. Председателят на експертният съвет категорично подкрепя носенето на маски на открито на тези места. Ако не вярвам на него и подлагам под съмнение мнението на всички български професионалисти, доказали се във времето, на кого да вярвам тогава?", попита още Ангелов. (На премиера Борисов, на кого...)

 

Отговорът на епидемиолозите е еднозначен - да, маските помагат, отсече здравният министър.

 

Той коментира и вчерашната протестна акция, при която граждани гориха маски. Такава се очаква да има и днес.

 

“Вчера видяхте да се горят маски публично. Но те спасяват животи. Те можеха да бъдат използвани някъде, където има нужда от тях”.

 

"Основният проблем, който имаме в момента, е недостигът на персонал. Усеща се умора, имаме заразяване на колеги, липса на кадри. Легла и апарати ще намерим, хора – трудно ще намерим. Преследваме медицинска логика. Където има риск от заразяване, струпване на хора и т.н. - въвеждаме задължително носенето на маски. Целта е да се заразят по-малко хора", допълни още здравният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама