НОВИНИ


Гореща точка: Беларус. Наградата “Сахаров” отиде при опозицията на Лукашенко

11 4011 22.10.2020
Гореща точка: Беларус. Наградата “Сахаров” отиде при опозицията на Лукашенко
Светлана Тихановска

Европейският парламент връчи наградата за свобода на мисълта “Сахаров” на опозицията в Беларус. Новината обяви председателят на ЕП Давид Сасоли. Наградата е в размер на 50 хиляди евро.


"Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна", заяви Сасоли.

 

Продължава да гори политическата криза в Беларус след преизбирането на Александър Лукашенко за държавен глава. Протестите срещу режима не стихват, а периодично се стига и до сериозни сблъсъци с полицията.

 

До тук се стигна, след като Лукашенко победи с 80% от вота съперничката си Светлана Тихановска. Смята се обаче, че резултатите от гласуването на президентските избори са били манипулирани с цел Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктата си.

 

Церемонията по връчване на наградата "Сахаров" ще се проведе на 16 декември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама