АРТ ДЖУНГЛА


Президентът не връчи орден на Петьо Блъсков

19 12279 23.10.2020
Президентът не връчи орден на Петьо Блъсков
Петьо Блъсков БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на „Дондуков“ 2. Държавният глава обаче не награди издателя-журналист Петьо Блъсков. В края на септември кабинетът го предложи за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие заради заслуги в журналистиката.


С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, кинорежисьорът, поет и преводач Мая Вапцарова, народната певица и дългогодишна солистка на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ Татяна Сърбинска.


С орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен бяха наградени журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, Ваня Грашкина-Минчева, която е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и сегашен изпълнителен директор на Националния център за информация и документация към министъра на образованието и науката, и хореографът и ръководител на фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.


Президентът Радев заяви в словото си, че отличията са израз на признанието на обществото ни за изключителните заслуги на наградените за утвърждаването на българската духовност и за изграждането на основополагащи ценности.


Държавният глава изтъкна, че те са приели таланта,културата, духовното начало като основа за развитието на нацията и са възпитали в този дух своите многобройни ученици, последователи и многохилядна публика. Румен Радев каза още, че наградените творци продължават със завидна енергия да утвърждават идеали във времена на технологии и материален устрем. Те ни дават морална сила и надежда ,че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи.

Президентът подчерта, че продължава да подкрепя благородната им идея в България да бъде изградена зала, която да бъде съизмерима с техния талант, с българската култура и духовност.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама