НОВИНИ


Ислямът срещу Франция. И българското мюфтийство осъди Макрон

24 5390 27.10.2020
Ислямът срещу Франция. И българското мюфтийство осъди Макрон
френският президент Еманюел Макрон

Продължава да се надига вълна от недоволство сред мюсюлманската общност по света заради изказването на френския президент Еманюел Макрон. Бойкотът на френски стоки в Близкия изток също не спира, а по всичко личи, че конфликтът между Ердоган и Макрон скоро няма да бъде решен. Към реториката се присъедини и българското мюфтийство, което остро осъди “надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика” във Франция.


Това става ясно от официална позиция на мюсюлманското вероизповедание в България, публикувано на страницата на мюфтийството.

 

“Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед (с.а.с) е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото.

 

Безспорно е, че свободата на словото е право на всеки един човек да изразява своите идеи и мнения. Това е заложено и в Универсалната декларация за човешките права, международното право по отношение на човешките права в „Международната конвенция за гражданските и политически права, както и в Европейската конвенция за правата на човека. Но заедно с това в тези документи се подчертава, че упражняването на тези права идва със „специални отговорности и задължения“ и може „поради това да бъде обект на определени ограничения“, когато са необходими с „цел уважаване на правата или репутациите на другите...“, посочват в позицията си.

 

“Във време, когато ние всички, като европейци, би трябвало да се ангажираме с популяризирането на ценностите на демократичното гражданско общество, мира и съжителството, ставаме свидетели на безотговорни декларации и изказвания, атакуващи Исляма с цел постигане политически дивиденти”, допълват още от мюфтийството.

 

Цялата позиция може да видите тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама